Földet a gazdáknak: Eddig 130 ezer hektár termőföldet értékesítettek

A program keretében főként kis területeket értékesítettek, mintegy 7000 gazda vásárolt 12 ezer birtoktestet.

Eddig 130 ezer hektár termőföldet értékesítettek a Földet a gazdáknak programban, ebből 170 milliárd forint bevétele származott az államnak - jelentette be az állami földekért felelős államtitkár vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Bitay Márton Örs hangsúlyozta, hogy a program célja nem a bevételszerzés, hanem a magyar földművesek, a középosztály, a családi vállalkozások segítése, valamint a spekuláció kiszűrése. A program keretében főként kis területeket értékesítettek, mintegy 7000 gazda vásárolt 12 ezer birtoktestet.

Az államtitkár sikeresnek nevezte a programot, és kiemelte, hogy tavasz végéig további 140 ezer hektár földet kívánnak eladni. Ebben a körben már halastavak is lesznek, így összesen 260-280 ezer hektárt értékesítenek. Emlékeztetett rá, hogy a kezdeti tervek szerint 350 ezer hektárt szántak eladásra, de le kellett vonni bizonyos területeket, például mintagazdaságokat vagy honvédségi kezelésben álló övezeteket.

A vásárlás folyamatáról elmondta: azok juthatnak földhöz, akik megfelelnek a törvényben előírt feltételeknek, és az árverésen a legmagasabb árat kínálják, a helyben lakó földműveseket pedig elővásárlási jog illeti meg. Bitay Márton Örs nyomatékosította, hogy senki nem ajándékba vagy jutányos áron kapja meg a földet, amelyre húszéves elidegenítési és terhelési tilalom is vonatkozik.

Azt is hangsúlyozta, hogy szigorú törvényi feltételeknek kell megfelelni, a kritériumok alapján Magyarországon az emberek többsége nem vásárolhat termőföldet.



Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a "gazdaellenes ellenzék összefogása" miatt nem csupán magyar állampolgárok vehetnek részt a programban, ennek ellenére eddig mindössze tizenhárom külföldi nyert az árveréseken.

Bitay Márton Örs emlékeztetett arra, hogy a földet vásárló gazdák kedvezményes hitelt vehetnek fel, amelynek kamatozása az első tíz évben mindössze 1,95 százalék évente. Egy ügyfél legfeljebb 300 millió forintot igényelhet, a hitel futamideje pedig maximum húsz év.

Az államtitkár azt mondta, hogy szeretnének minden állami tulajdonú termőföldet magángazdák kezébe adni, egy tulajdonos ugyanis másként viselkedik, mint egy bérlő.

Bitay Márton Örs leszögezte: a cél az, hogy ne spekulánsok, külföldiek és befektetők gazdálkodjanak a földeken, ahogy ez 2010 előtt sok esetben történt.