MTVA sajtóközlemény

A Bors 2016. 01.13-án megkereste az MTVA-t azzal kapcsolatosan, hogy míg a Médiaklikken korábban számos képet és videót talált Jakupcsek Gabrielláról, addig „ma már csak alapos keresés után találni ilyet”.

Az MTVA aznap megválaszolta a Bors kérdéseit:

„Tisztelt Hölgyem, Kedves Kolléga!

Köszönjük kérdéseit, amelyekkel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a közmédiához tartozó mediaklikk.hu oldalon nem történt változás a kérdéses tartalmakkal kapcsolatban.

Tisztelettel: MTVA – SAJTÓOSZTÁLY”

A Bors tegnapi válaszunk ellenére ma reggeli, 2016. 01. 14-i lapszámában az 1.,2., valamint a 13. oldalon is arról számol be, hogy „Eltüntették Jakupcsek képeit a köztévéből”.

A Médiaklikk felületén jelenleg is elérhető számos videó, képi találat, amelyen szerepel Jakupcsek Gabriella.

A mediaklikk.hu nem az MTVA archívuma, főképp nem fotóarchívuma, a Médiaklikken a közmédia csatornáinak tartalmai 60 napon át érhetőek el, így az ezekkel kapcsolatos írások, kapcsolódó tartalmak, videók, képgalériák, szavazások, stb. szintúgy.

Mindezek szerint alaptalannak találjuk azon állítást, hogy néhány napja még több száz videót listázott a kereső, de most már egyet sem, így ezek törlésre kerültek. Az eredmények napról-napra változhatnak, tekintettel a 60 napos szabályra.

Bármiféle tartalmak eltüntetéséről szó sincs, hiszen a tartalmak nem képek vagy videók, hanem cikk formájában kerülnek rögzítésre, ehhez vannak rendelve a képgalériák, videók, így ezeket külön tartalomként (tartalomtípusonként) a kereső nem találja meg.

A cikkben tehát hamisan állítják, azt, hogy „eltűntették Jakupcsek képeit”, ezzel egy időben pedig a kérdésben megfogalmazott „MTVA képarchívuma” nem létezik, nem is létezett. A cikk tehát azt a hamis látszatot kelti, mintha az MTVA bosszúvágytól vezérelve törölte volna ki a Jakupcsek Gabrielláról szóló tartalmakat, holott erről nyilvánvalóan szó nincs.

Az MTVA vizsgálja a lehetséges jogi lépéseket mind a Bors, illetve minden további média tekintetében, amelyek a hírt átvették, saját felületeiken megjelentették.

A kérdés tisztázása érdekében nyomatékosítjuk, hogy a Ridikül című műsor minden adása elérhető, ami az elmúlt 60 napban adásba került a Dunán (http://www.mediaklikk.hu/musor/ridikul/).

Ezen adások mindegyikéhez született orientáló cikk és képgaléria is. Az egyes műsorepizódokhoz a külső gyártó cégtől kapjuk a fotós tartalmakat, elsősorban az adás aktuális vendégeiről, hiszen a „hír- és információértéke” az egyes epizódoknak ez, ez jelenti az adott műsorszám esetén az unikális tartalmat.

Így a műsor kezdete óta a műsorepizódok ajánló cikkei esetén elsősorban a vendégek képeit publikáljuk a csatolt képgalériákban. Az orientáló cikk főképe (leadképe) viszont általában egy jelenetfotó, amelyen a lehető legtöbbször a műsorvezető is szerepel, így a január 25-i adásig Jakupcsek Gabriella, ahogy ez például a mai, január 14-ei adás cikkénél is látható (http://www.mediaklikk.hu/2016/01/08/ridikul-a-muveszet-a-terapiam/)

A Médiaklikk keresőjében a találatokat „tag”-ek segítségével találja meg a rendszer. A fotó a képgalériákat jelöli, miután a fentiek értelmében az egyes Ridikül adások esetén a képgalériákban általában a műsor vendégei szerepelnek, így a felhasználókat nem vezethetjük félre azzal, hogy ennek ellenére Jakupcsek Gabriella nevével is „felcímkézzük” azon képgalériákat, amelyen nem szerepel. Viszont a „Jakupcsek” kulcsszó beírásával a kereső 76 találatot ad a „Hírek”-re. Ennek okait részleteztük az előzőekben. Ha bármelyik MTVA képernyőssel megpróbáljuk, nagyban hasonló keresési arányok láthatóak. Természetesen előfordulhat videó vagy képgaléria találat is, amikor kifejezetten, elsősorban webre készült anyagokban a műsorvezető az érintett, megszólított.