Az Iszlám Állam támadt Jakartában is

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet külföldieket és a helyi biztonsági erők tagjait célba vevő merényletet követett el csütörtökön az indonéz főváros központjában. A támadás a korábbi hírekkel ellentétben nem 17, hanem 7 halottat követelt, meghalt egy indonéz és egy kanadai férfi, három merénylő felrobbantotta magát, kettőt pedig lelőttek a rendőrök. Tizenkilenc ember, köztük egy holland és egy algériai állampolgár megsebesült. Magyar áldozat nincs.

Először az egyik merénylő felrobbantotta magát a Sarinah bevásárlóközpontban található Starbucks kávézónál - közölte a rendőrség szóvivője sajtótájékoztatóján. A robbanásban csak a terrorista halt meg. Majd két másik merénylő a kávézó előtt elkezdett emberekre lövöldözni az utcán. Ekkor lőtték le a kanadai férfit, és sebesítettek meg egy indonéz civilt. A két lövöldözőt lelőtték a rendőrök. Néhány perccel később két másik támadó motorkerékpáron a bevásárlóközpont előtti rendőrségi ellenőrzőpontnak hajtott, és felrobbantotta magát. A robbanásban rajtuk kívül meghalt egy indonéz civil. A rendőrség ezután átvizsgálta a bevásárlóközpontot és egy másik épületet, és talált hat házi készítésű pokolgépet, amelyeket hatástalanított.



A holland külügyminisztérium közölte, hogy egy holland állampolgárságú férfi súlyosan megsebesült, és megműtik.

Közben újabb robbanásokról jelentek meg hírek egy helyi televízió információi alapján. De az újabb detonációnak hitt zajról kiderült, hogy csak egy autógumi durrant ki.

Az Iszlám Állam volt 

A szervezet az interneten közzétett nyilatkozatában magára vállalta a terrorcselekményeket, és közölte, hogy az IÁ ellen harcoló "keresztes szövetség" gyűlésére mértek csapást "az indonéziai kalifátus katonái". A közlemény - a hivatalos és szemtanúi beszámolóknak ellentmondva - azt állítja, hogy a támadásokat négy fegyveres követte el, akik tizenöt emberrel végeztek.

Az Iszlám Államhoz közel álló Aamaak hírügynökség korábban már jelentette, hogy a dzsihadista szervezet hajtotta végre a merényletet. "Az Iszlám Állam harcosai hajtottak végre fegyveres támadást ma délelőtt az indonéz fővárosban, külföldieket és az őket védő biztonsági erőket célba véve" - írták.

Ezzel szinte egy időben a jakartai rendőrség vezetője sajtóértekezletén közölte: "bizonyosan az Iszlám Állam áll a támadás mögött". Bahrun Naim, az IÁ egyik indonéz fegyverese, akiről feltételezhető, hogy Szíriában van, "már egy ideje tervezte ezt" - mondta Tito Karnavian rendőrkapitány, hozzátéve, hogy az összes támadót azonosították.

Az IÁ a csütörtöki jakartai merénylet előtt közölt egy rejtélyes figyelmeztetést - állította az indonéz rendőrség szóvivője egy helyi rádióadónak nyilatkozva. A figyelmeztetés úgy szólt, hogy "lesz Indonéziában egy koncert, amely bekerül a nemzetközi hírek közé" - mondta. "Erős a gyanú, hogy a jakartai merénylet egy olyan szervezet tette volt, amely kapcsolatban áll az IÁ-val. E pillanatban úgy látjuk, hogy a csoport a párizsi terrortámadásokat akarta lemásolni" - tette hozzá, utalva a két hónappal ezelőtti párizsi támadásokra.

Nem volt váratlan 

A merényletek nem érték váratlanul a helyi hatóságokat, amelyek a múlt hónapban figyelmeztettek: terrorcselekmények várhatók az országban. A hatóságok országszerte 150 ezer fős biztonsági személyzetet rendeltek a templomok, repüpőterek és egyéb nyilvános helyek védelmére, valamint megelőző célú letartóztatások is kísérték a figyelmeztetést.

Az indonéziai rendőrség elmondta, hogy sikeresen felszámoltak egy szélsőséges muszlim csoportot, amely kormányzati tisztségviselőkkel, az igazságszolgáltatás képviselőivel és az állami élet fontos szereplőivel akart végezni.



A hatóságok a több mint 200, többségében külföldi halálos áldozattal járó 2002-es bali robbantások óta alaposan vizsgálják a terrorveszélyes helyzeteket. A legnagyobb muszlim népességű országban legutóbb 2009-ben követtek el támadást két amerikai vezetésű szálloda ellen, a támadásban legalább nyolcan vesztették életüket.

Jakarta biztonsági aggályait tovább erősíti, hogy több indonéziai állampolgár harcol az egyre erősödő Iszlám Állam soraiban Szíriában, akik hazatérve esetleg egyéb "magánakciókba" kezdhetnek.

Támogatását fejezi ki Magyarország

Magyarország bizonyos abban, hogy a demokráciaépítés terén példaértékű utat megtett Indonézia megbirkózik a terrorizmus veszélyével, felkutatja és felelősségre vonja az elkövetőket, és folytatja az ország látványos gazdasági és társadalmi fejlődését eredményező munkát. Ehhez Magyarország támogatását fejezi ki a világ legnagyobb muzulmán többségű országa vezetésének és népének - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön.

Közleményükben azt írták: a magyar kormány mély megdöbbenéssel és aggodalommal értesült a Jakarta központjában elkövetett robbantásos merényletekről. Kiemelték: "Magyarország mélységesen elítéli a világ egyre több térségét sújtó, politikai és vallási köntösben megjelenő, esztelen terrorizmust, amelyeknek ártatlan emberek esnek áldozatul nemzeti és vallási hovatartozástól függetlenül". A magyar kormány részvétét és szolidaritását nyilvánítja ki az áldozatok hozzátartozóinak, Indonézia kormányának és népének e nehéz pillanatban - tették hozzá.

Géppisztolyos rendőrök egy robbantás helyének közelében, Jakartában 2016. január 14-én. (MTI/AP/Dita Alangkara)



Óvatosságra int a külügy 

A csütörtöki jakartai merényletek után a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata arra kéri a környéken tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy fokozott óvatosságot tanúsítsanak és tartsák be a helyi hatóságok utasításait, a Thamrin sugárút környékét pedig lehetőség szerint kerüljék el.

Javasolják, hogy a Jakartában tartózkodó magyar állampolgárok hogylétükről tájékoztassák magyarországi hozzátartozóikat. Továbbra is ajánlják, hogy az Indonéziában tartózkodó vagy odautazni kívánó magyarok regisztráljanak konzuli védelemre a konzuli szolgálat weboldalán.

Kiemelték: Magyarország jakartai nagykövetsége az eseményeket folyamatosan figyelemmel követi és szükség esetén a jelenlegi utazási tanácsokat is módosítja, ezért kérnek minden ott tartózkodó vagy Indonéziába utazni kívánó magyar állampolgárt, hogy a konzuli szolgálat honlapján megjelenő aktualizált tájékoztatást kísérjék figyelemmel.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ország egyes tartományai II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriába tartoznak, ezek: Aceh, Közép-Celebesz (indonézül Sulawesi-Tengah, különösen Palu, Poso, Tentena térsége), Maluku (különösen Ambon térsége), valamint Pápua, Nyugat-Pápua.

A KKM javasolja, hogy az e térségekben tartózkodó magyarok legyenek különösen körültekintőek, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig a tömeges rendezvényeket, gyülekező helyeket, forgalmas környékeket kerüljék.

A csütörtöki robbantásokkal kapcsolatban Magyarország jakartai nagykövetsége a +62 21 520 3459, +62 21 520 3460 és a +62 811 825 5426 telefonszámokon érhető el.

Kapcsolódó tartalom