Házkutatást tartottak a Renault-nál

Francia médiajelentések szerint házkutatást tartottak a Renault autógyárnál a francia hatóságok, az autógyár részvényének árfolyama húsz százalékot esett.

A francia DGCCRF (Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes) versenyjogi, fogyasztóvédelmi és csalás ellenes hivatal a francia média csütörtöki jelentése szerint január 7-én házkutatást tartott a Renault autógyár hivatali helységeiben. Szakszervezeti képviselők szerint a házkutatás a motorok emissziós értékeivel hozható összefüggésbe.

EPA/LAURENT DUBRULE

EPA/LAURENT DUBRULE



"A Renault számos telephelyén tartott házkutatást a hatóság" - erősítette meg a CGT szakszervezettől Florent Grimaldi a Reuters hírügynökségnek az elsőként a francia AFP hírügynökség által közzétett értesülést. Az átkutatott osztályok alapján arra lehet következtetni, hogy az emissziós értékek után vizsgálódtak - tette hozzá.

Szakszervezeti képviselők az AFP hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy a hatóságok a Renault vezető tisztségviselőinek számítógépeit foglalták le. A Renault részvénye húsz százalékkal gyengült a házkutatás hírére. A Renault árfolyamvesztését a PSA Peugeot Citroen is hét százalékos gyengüléssel követte.

Renault: nem találtak semmit

Az autógyár csütörtökön megerősítette, hogy házkutatást tartottak a vállalat több részlegénél a francia hatóságok a Volkswagen-motorok emissziós értékeivel kapcsolatos botrányt követően indított vizsgálat keretében, de nem találtak csalásra lehetőséget adó szoftverrel üzemelő motort.

A Renault esetében a cég székhelyén a Párizs közeli Boulogne-Billancourt-ban, valamint a két nagy fejlesztő központban, a fővárostól délre és nyugatra voltak házkutatások a vezetőség szerint. A vizsgálatok pontos idejét azonban nem jelölte meg a cég.

A Renault a házkutatásokat olyan "nyomozati kiegészítésnek" nevezte, amelyek célja, hogy a Volkswagen-botrányt követően Franciaországban felállított független technikai bizottság "az első vizsgálati elemeit véglegesen megerősítse". Az autógyár szerint az eddigi tesztek nem jeleztek csalásra lehetőséget adó szoftverekkel üzemelő motorokat a Renault-járművekben.

A Volkswagen autógyár károsanyag-kibocsátási botrányát követően Franciaországban a kormány kezdeményezésére szeptember végén kezdődtek véletlenszerű tesztelések az országban forgalmazott valamennyi márkájú gépkocsiból mintegy százon, hogy ellenőrizzék, betartják-e a környezetvédelmi előírásokat.

A France Inter közszolgálati rádió szerint viszont a Renault esetében a vizsgálatok különösen rossz eredményekkel zárultak. A francia környezetvédelmi és energiaügyi minisztériumban csütörtökön is tartott a tesztek kiértékelése, ami után sajtótájékoztató várható. A Renault árfolyamvesztését a PSA Peugeot Citroen is több mint négyszázalékos gyengüléssel követte.