Óránként is változhatnak az árak a boltokban

Semmi gond, van digitális árcédula, amelynek nagy előnye, hogy a polcra kikerülő címkét nem kell minden árváltozáskor beszedni, vagy újat nyomtatni, ugyanakkor megvannak a veszélyei is. Például, hogy a személyre szabott változtatásokat/akciókat a vevők csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudják követni. Az aggodalmakat az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára igyekezett eloszlatni az M1-en.

Vámos György szerint a digitális árcédula zökkenőmentesebbé teszi a vásárlási folyamatot, mert ezzel a vevők, eladók, pénztárosok minden időben a tényleges árakkal szembesülhetnek a pultcímkén és a pénztárban is. Jelenleg ugyanis az árcédulákat macerás cserélgetni, a kereskedők nem tudják az árakat a pénztárgépben is másodperc pontosan a változáshoz igazítani – tette hozzá az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. A főtitkár szerint a digitális árcédula eredményeként megszűnik az a probléma, hogy a vásárló - a címkecsere időigényessége miatt - csupán a pénztárhoz érve szembesül a megváltozott árakkal.

Vámos György emlékeztetett, hogy a fogyasztóvédelmi szabályok értelmében, ha egy vásárló a polcon, a nyugtán, avagy az áruházi újságban eltérő árakkal találkozik, a legalacsonyabb árat kell megfizetnie. A szakember úgy vélte ugyanakkor, hogy a kereskedők számára nem éri meg félóránként, ötpercenként változtatni az árat, mert ha a vásárló zavarba jön, a jövőben esetleg máshol vásárol. Elmondta azt is, a magyar fogyasztóvédelem minden vonatkozó uniós szabályozást átvesz, így azt is, miként kell az árat feltűntetni, valamint az előírást, miszerint kötelező jelezni az egységárat is.