Ónoseső-riasztás van a középső és észak-keleti országrészben

A fővárosban esik az eső, és ahol a hőmérséklet fagypont alatt van, azonnal rá is fagy az utakra, csak akkor induljon útnak, ha fontos. Az ónos eső miatt elsőfokú riasztást adott ki a meteorológia mára az ország középső és és észak-keleti területeire.

Néhány napja még a havazás miatt volt nehéz közlekedni itthon, most viszont már az ónos eső okoz problémát sok helyen. Budapesten esik az eső, a hőmérséklet több helyen fagypont alatt van, és azonnal ráfagy az utakra. És az országban sok helyen lehet hasonló.

Délnyugat felől egyre többfelé várható eső, az ország északkeleti harmadában eleinte ónos eső vagy havazás is lehet. A legtöbb csapadék az Alföldön és a Dunántúl középső illetve déli területein valószínű. Főként északkeleten néhol köd képződik, amely akár tartósabban megmaradhat. A köd és az ónos eső miatt riasztás illetve figyelmeztetés van érvényben. Napközben mínusz 1 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható, ami késő estére is alig változik.

Több halálos baleset is történt tegnap a csúszós utakon. Karcagnál kamionnal ütközött egy autó. Tatán pedig egy motoros halt meg. Éjszaka Mernyeszentmiklósnál történt halálos baleset. Egyelőre nem tudni, miért ütközött össze két személyautó. Összesen hatan sérültek meg. Egyikőjük olyan súlyosan, hogy a helyszínen belehalt a sérüléseibe. A többieket kórházba szállították.




Az ónos eső miatt több helyen kell csúszós, jeges útszakaszokra számítani a fővárosban és Pest megyében szombaton - figyelmeztet a Budapesti Közlekedési Központ és a rendőrség is. A BKK Facebook-oldalán megjelent információk szerint Budapesten főként a magasabban fekvő területeken és a külső kerületekben számíthatnak csúszós útszakaszokra az emberek. Közölték azt is, hogy baleset miatt a 14-es villamospótló autóbusz meghosszabbított útvonalon, az angyalföldi kocsiszínig közlekedik. A 14-es villamos csak a Lehel téri metrómegálló és angyalföldi kocsiszín között jár - tették hozzá.

A rendőrség a honlapján azt írta, hogy Pest megye több útján ónos eső miatt lassú a haladás: az útburkolatra fagyott csapadék - főleg a megye északi részén - nehezíti a közlekedést. A főbb útvonalak sózása folyamatos, azonban az alacsony hőmérséklet miatt a csapadék több útszakaszon visszafagy - tették hozzá. A Nagytarcsa és Isaszeg közötti 3102-es számú úton több autó árokba csúszott vagy elakadt, ezért az utat a műszaki mentések idejére lezárták.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési bizottsága kéri a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek, járműveik sebességét pedig az út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg. A meteorológiai szolgálat már pénteken országszerte ónos esőre és tartós, sűrű ködre figyelmeztetett: a fővárosra és Pest megyére, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre ugyancsak az ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint legnagyobb eséllyel az ország északkeleti, északi harmadán várható a legtovább vegyes csapadék: az eső mellett ónos eső, fagyott eső, hó is lehet. Napközben ezeken a tájakon is egyre inkább az eső lesz a jellemző. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a fagyos területeken az ónos eső mellett továbbra is bármikor lehet ónos szitálás.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye több útján ónos eső miatt lassú a haladás, az útburkolatra fagyott csapadék főleg az M3-as autópályán nehezíti a közlekedést - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a főbb útvonalakat folyamatosan takarítják, sózzák, ám az alacsony hőmérséklet miatt a csapadék több útszakaszon visszafagy.

Veszélyesen csúszósak az erdei utak a Pilisben

A talajra fagyott csapadék az erdei és turista utakon egybefüggő jégpáncélt alkotott a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység magasabb területein - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szombaton az MTI-vel. Csúszósak az utak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A parkerdő közleménye szerint balesetveszélyesek lehetnek a közkedvelt turisztikai célpontok, így a Rám-szakadék, a Spartacus-ösvény, a Visegrádi Fellegvár és a Mogyoró-hegy környéke is. A kerékpározásra kijelölt aszfaltozott erdei utak is nehezen járhatók, ugyanakkor az ónos eső a fák ágain egyelőre nem alkot olyan vastag jégpáncélt, amelynek súlyától ágak törhetnének le - írták.

Kapcsolódó tartalom