Azt gondoltam, akár meg is ölhetnek- megszólaltak a Kölnben molesztált nők

Még mindig sokkos állapotban vannak a Kölnben, szilveszter éjjel bántalmazott nők. Néhányan vállalták, hogy kamerák előtt mesélnek arról, hogy mi is történt. Nyilvánosságra került egy rendőrségi jelentés is, amelyből kiderül: több tucatnyi elkövetőt is azonosítottak akkor éjszaka - többségük szír és afgán férfi volt. Mindez ellentmond a rendőrfőnök eddigi nyilatkozatainak, miszerint nem tudni, kik lehettek az elkövetők.

"Próbáltam védekezni, de szükségünk lett volna segítségre" - mesélte először nyilvánosság előtt a kölni pályaudvaron szilveszterkor megtámadott lány.

"A rendőrautók felé rohantunk, de senki sem volt ott. Akkor már tudtuk, hogy nincsenek kint ahhoz elegen, hogy megbirkózzanak a helyzettel" - mondta.

Egy másik molesztált lány arcát nem vállalva beszélt a történtekről: "Hirtelen a körülöttünk lévő férfiak elkezdtek fogdosni minket: így a fenekünket, sőt a szoknyák alá is benyúltak. A barátnőm ki akart jutni a tömegből. Mikor megfordultam, egy férfi megragadta és letépte a táskámat a vállamról.

Hirtelen azt gondoltam, akár meg is ölhetnek vagy megerőszakolnak, úgy, hogy senki sem venné észre, mivel ott a tömegben senki sem volt olyan helyzetben, hogy segíthetne. Félelmetes volt, még most is rémálmaim vannak" - panaszolta.

(MTI/EPA/Maja Hitij)



Szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvar előtt mintegy ezer, többségében arab, illetve észak-afrikai férfi támadt a békésen szilveszterezőkre. Szemtanúk és amatőr felvételek szerint egy csoport férfi tűzijátékozni kezdett a tömegben. Később pedig szabályosan rátámadtak a nőkre. Molesztálták és kirabolták őket, két nőt meg is erőszakoltak. A német rendőrség és média elhallgatta az esetet, csak napokkal később kezdtek kiszivárogni az első részletek.

Arab és észak-afrikai férfiak lehettek

A kölni Express hírportálnak mostanra rendőrtisztek névtelenül számoltak be arról, hogy mi történt szilveszter éjjel. Egyikük elmesélte, hogy azon az estén csak az ő csoportja összesen 15 embert tartóztatott le. Ezek az emberek mindössze néhány napja, vagy néhány hete tartózkodtak Németországban. "Közülük 14-en Szíriából, és egy ember pedig Afganisztánból érkezett. Ez az igazság. Még akkor is, ha fáj" - fogalmazott.

Egy másik rendőrtiszt is megerősítette, hogy a támadók többsége arab és észak-afrikai származású volt. A helyszínen tartózkodó rendőrök igazoltatták és listát készítettek a gyanúsítottakról, ezt azonban egyelőre titkosították. Mindez ellentmond a rendőrfőnök eddigi nyilatkozatainak, amelyek szerint nem tudni, kik lehettek az elkövetők és hogy eddig mindösszesen három elkövetőt tudtak azonosítani.

Megdöbbentő a belső rendőri jelentés

Közben a Spiegel című német laphoz eljutott a kölni rendőrség egyik belső jelentése, amely szintén cáfolja a rendőrfőnök szavait. A dokumentum január 4-én készült, vagyis aznap, amikor a botrány kirobbant a sajtóban.

A jelentés idéz a rendőröktől is: egyikük azt mondta, jött egy férfi és azt kiabálta, hogy "szíriai vagyok, barátságosnak kell lennetek velem, engem Angela Merkel hívott meg ide!"

Egy másik rendőr azt mondta, amikor a megtámadott nőktől megkérdezték, meg tudják-e mutatni melyik férfi támadt rájuk, a tömegből többen hangosan kiabálva megfenyegették őket.

Egy harmadik rendőr azt mesélte, hogy az igazoltatott külföldi egy igazolványt széttépett az arca előtt, és azt mondta: "úgysem ismertek, holnapra szerzek másik papírt."

A jelentés írója szerint 29 év szolgálat alatt ilyet még nem látott. Végül úgy foglalta össze: ami szilveszter éjszaka történt, az minden szempontból kaotikus és szégyenletes volt.

Eddig több mint 100 feljelentés érkezett a rendőrségre, nemcsak Kölnből. Mostanra az is kikerült, hogy Hamburgban, Stuttgartban, Berlinben, Frankfurtban, Düsseldorfban és Biefeldben is történtek hasonló erőszakos esetek.

A Bild német napilap arról számolt be, hogy Stuttgart főterén egy 20 éves iraki férfi molesztált két fiatal lányt szilveszter éjjel. A rendőrség még a helyszínen letartóztatta a férfit, aki intézkedés közben még zaklatta a vele szemben eljáró rendőrnőt is.

Az Independent angol napilap pedig arról írt, hogy a turisták már törlik Kölni útjaikat az incidens miatt, mivel féltik testi épségüket.