Adómentes minimálbért akar az LMP

Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője Budapesten azt is bejelentette: háromkulcsos progresszív személyi jövedelemadót szeretne pártja.

Az LMP törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben azt indítványozza, hogy a jövedelmek 0, 12 és 24 százalékos kulcsokkal adózzanak, a munkavállalói járulékok pedig 18,5 százalékról 12 százalékra csökkenjenek - mondta az ellenzéki politikus sajótájékoztatóján. Schmuck Erzsébet hozzátette: ez azt jelentené, hogy aki most minimálbért keres, annak nem kellene adóznia, így a nettó fizetése 91 ezer forintra nőne a mostani nettó 73 ezer forintról.



Az ellenzéki párt javaslata szerint a minimálbér és az átlagbér között keresőknek 12 százalékra csökkenne az adója a mostani 15 százalékról, így a nettó átlagbér 37 ezer forinttal nőne. Az átlagbér felett keresőknek pedig 24 százalékra emelkedne a személyi jövedelemadója, viszont a sávos adózás miatt ők is jól járnának - mondta az LMP frakcióvezető-helyettese.
Kormányrendelet szerint idén január 1-jétől bruttó 111 ezer forint a minimálbér, a garantált bérminimum pedig bruttó 129 ezer forint.

Közölte: az LMP úgy látja, hogy a kormányzati politika egyik legnagyobb hibája az egykulcsos adó bevezetése és az adójóváírás eltörlése, mert ez kiélezte a társadalmi feszültségeket és jelentősen megnövelte a dolgozói szegénységet. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tavaly év végi bérmegállapodás eredményeként 5000 forinttal megemelt minimálbér jóval kevesebb, mint a létminimum összege.