Segélyszállítmányt küldenek a csehek Görögországnak

Csehország humanitárius segélyszállítmányt küld Görögországnak, hogy segítsen a menekültek ellátásában - közölte szerdán a tűzoltóság egyik szóvivője a CTK cseh hírügynökséggel.

A tájékoztatás szerint Brünn (Brno) városából szerda reggel három teherautó indult útnak az Athén melletti Mandrába. A járművek összesen 2 ezer takarót, 500 tábori ágyat, 2 ezer hálózsákot, 10 ezer esőkabátot és 40 kályhát juttatnak el - a tervek szerint csütörtök estig - a görög fővároshoz közeli egyik elosztóraktárba.



A tél beállta ellenére továbbra is özönlenek a menedékkérők Görögországba, a legtöbben a polgárháború sújtotta Szíriából érkeznek.

Prága és Athén között az utóbbi időben feszültté vált a viszony, miután Milos Zeman cseh elnök úgy nyilatkozott, hogy Görögország nem látja el megfelelően az Európai Unió külső határainak védelmét, sőt megkérdőjelezte a dél-európai ország uniós tagságát is.

Athén tiltakozásul ideiglenesen konzultációra visszahívta prágai nagykövetét. A hullámokat végül a két ország külügyminisztereinek sikerült elsimítaniuk egy telefonbeszélgetésen.