Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál csütörtöktől Budapesten

Lehet-e asztallal zenélni, megszelídíthetőek-e a váratlan zajok egy koncertteremben, és van-e értelme zenét komponálni két egymástól negyedhanggal elhangolt zongorára? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a csütörtökön kezdődő Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, amelynek programján koncertek mellett utcai zenés átvonulás, előadások, elektro-akusztikus installáció és kiállítás is szerepel.

Az MTI-hez eljuttatott ajánló szerint az egyhetes fesztivál vendége lesz többek között a lengyel Karbido quartet, az osztrák Black Page Orchestra és Sylvie Lacroix fuvolaművész. Előadást tart Biró Dániel zeneszerző és etnomuzikológus, Koka Nikoladze zeneszerző, valamint  Theo Nabicht kontrabasszusklarinét-művész.



Magyar képzőművészek és zeneszerzők közös munkáit állítja ki a hónap végéig a Hermina Galéria Látható Hang címmel. A Budapest Music Center (BMC) könyvtárában, a tavalyi évhez hasonlóan kialakított olvasósarokban, a fesztiválon elhangzó művek partitúráit tanulmányozhatják az érdeklődők. Szigetvári Andrea Zajszelídítő című projektjével, amely a védett koncertszituációkban megjelenő zajokat helyezi középpontba, három helyszínen - a Zeneakadémián, a FUGA Budapesti Építészeti Központban és a BMC-ben - találkozhatnak az érdeklődők egy térinstalláció, egy koncertdarab és egy részben interaktív előadás formájában.

Az előadásokhoz, koncertekhez kapcsolódó műhelyfoglalkozásokon a közönség az elhangzó darabokat, azok zeneszerzői elgondolásait kreatív részvétellel, irányított gyakorlatok által ismerheti meg. Hozzáférhetővé teszik a kortárs kompozíciós zene sokszínű és innovatív világát a nyitott zeneszeretők számára - fogalmaznak a beharangozóban. A szervezők ígérete szerint kiderül az is, hogy a kontrabasszus klarinét magasabb vagy az ember; mi az a Karnevalizmus, és mi köze van a fluxushoz, a dadához, meg öt bécsi fiatalhoz; továbbá hogy mi történik, ha nyolc ütőhangszeres, fülhallgatóval a fülében és dobverővel a kezében végigsétál a belvároson.

A január 7. és 13. között zajló Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál helyszíne lesz - a BMC, a FUGA, a Hermina Galéria és a Zeneakadémia mellett - a Szimpla Kert és a Trafó Kortárs Művészetek Háza is. A fesztivál egyik létrehozója és kurátora Gryllus Samu, együttműködő partnerei az Osztrák Kulturális Fórum, a Lengyel Intézet és a Budapesti Goethe Intézet, támogatója a Nemzeti Kulturális Alap. Részletesebb információ a www.atlatszohang.hu címen érhető el.