Exportáljuk a GMO-mentes szóját, miközben génmódosítottat importálunk

Magyarország szerencsés helyzetben van, mert a GMO-mentesség célként jelenik meg az Alkotmányban és a pártok között ebben egyetértés van. Miközben Európában a hangulat és a jogszabályi környezet erősen génmódosítás-ellenes, addig a világ más részein, például Amerikában engedélyt adtak az első étkezésre szánt GMO-állat tenyésztésére, a gyorsan nagyra növő lazacra. Eközben Indiában kudarcot vallott a génpiszkált gyapot, a gazdák kártérítést követelnek. Vannak azért biztató hírek is: Oroszország lehet az ökológiailag tiszta és jó minőségű bioélelmiszereinek legnagyobb szállítója a világon. Figyelembe véve az ország termőföldjeit és vízkészletét, nem csak magukat képesek ellátni jó minőségű és ökológiailag tiszta élelmiszerekkel, hanem az egész világot. Idehaza pedig okostelefonnal beolvasható QR-kóddal lehet ellenőrizni a pultban lévő sertéshús származását, így igazolva azt, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett. A GMO-mentes Magyarországért Egyesület célként tűzte ki a génmódosított takarmányok kiszorítását – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Magyarország jó helyzetben van, hiszen a szóján kívül minden olyan takarmányanyag rendelkezésre áll, mely génmódosított szervezetet nem tartalmaz. Magyarország évente 600 ezer tonna extrahált szójadarát használ fel, ennek 90 százaléka génmódosított, és elsősorban Dél-Amerikából származik – mondta Kulik Zoltán alelnök.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) szakemberei a laboratóriumban vizsgálják a forgalomba hozott vetőmagokat. MTI Fotó: Balaton József

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) szakemberei a laboratóriumban vizsgálják a forgalomba hozott vetőmagokat. MTI Fotó: Balaton József



Hozzátette: 70 ezer hektáron mintegy 140 ezer tonna szójabab terem Magyarországon. Ennek több mint 70 százalékát külföldre adjuk el, mert értékes, GMO-mentes, és megfizetik. Mi pedig külföldről vesszük a génmódosított szójababot sokkal olcsóbban – magyarázta.

Zászlós Tibor elnök arról beszélt: az egyesület egyik tagja, az Alföldi Tej jelezte, GMO-mentes jelöléssel látja el termékeit, ez már megjelenik az áruházak polcain.

Ahhoz, hogy GMO-mentes legyen Magyarország, Ausztriához hasonlóan kis kezdeményezéseknek kell összeforrni, egyesülni, de ilyenek már vannak az országban.



Hubai Imre karcagi biogazdálkodó szerint elérkezett annak az ideje, hogy ne csak a termelést korlátozzuk, hanem a felhasználást is.  Sok olyan vállalkozás van már, melyben a termelő kifejezetten GMO-mentes takarmányokat használ.

Kulik Zoltán azt emelte ki: egy 30 ezer forintos vizsgálattal azonnal látható, hogy egy takarmány génmódosított vagy GMO-mentes. Ha egy komoly ellenőrzési rendszert vezetünk be, akkor ki tudjuk iktatni a feketegazdaság egy részét, ami közös cél.
GMO-mentesség - Hajnal-táj

A GMO-mentesség először a legkisebb településeken fog kiteljesedni. Azt mondják majd, ez a bolt azért van, hogy bennünket szolgáljon. És ha ez a kis közösség azt mondja, hogy ide nem lehet betenni csak bizonyítottan GMO-mentes terméket, a kereskedő pedig rá fog jönni, hogy mást nem vesznek meg tőle – hangoztatta az egyesület elnöke, aki leszögezte, hisz a GMO-mentes Magyarországban és az emberek bölcsességében.