Nehéz időszak elé néznek az alkoholisták, játékfüggők és drogosok

A családi ünnepek, összejövetelek nehéz időszakok a leállt szenvedélybetegek - alkoholisták, játékfüggők, drogosok - számára, és gyakori ilyenkor a visszaesés. A Kossuth Rádió Napközben című műsora arról készített összeállítást, hogyan készüljenek fel az ünnepekre a szenvedélybetegek, és hogyan segítheti őket a családjuk, a környezetük.

Hoyer Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karának docense, klinikai és addiktológiai szakpszichológus a szenvedélybetegséget az érzelmek felől közelíti meg. Ahogy a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a szeretet a legmagasabb rendű érzelem, míg annak ellentéte, a közöny az érzelemnélküliséget jelenti. A központi idegrendszerre ható alkohol rendszeres, nagy mennyiségben történő fogyasztásának két fontos hatása van: egyrészt döntéshozatali zavar jön létre, másrészt pedig kialakul az érzelemszabályozás zavara is. Ittas és józan állapotban is előtérbe kerülnek a negatív érzelmek: a bűntudat, a szégyen, magyarázta a szakember.

Illusztráció. MTI Fotó: Balogh Zoltán



Hoyer Mária hangsúlyozta: ha elfogadjuk azt a tényt, hogy az alkoholizmus az érzelemszabályozás zavara is, akkor a karácsony – mint a leginkább kitüntetett ünnep – fokozza az érzelmeket, amelyeket a szenvedélybeteg még nehezebben tud elviselni. Nagyon erős alkalmazkodásra kényszerül az is, aki még iszik, és az is, aki már nem, s az absztinens beteg is visszaeshet. A visszaesés ünnepekkor – karácsony, születésnap, esküvő – még gyakoribb.
Kossuth Rádió, Napközben

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a család semmiképpen se kínáljon alkoholt még az absztinenseknek sem, mert akinek a központi idegrendszere egyszer „megjegyezte” az alkoholt vagy a drogot, annak soha többé nem szabad egy kortyot sem innia, vagy drogot fogyasztania, mert az idegsejtek azonnal „visszamozdulnak rá”.



Ma már a közösségi oldalak is függőséget okoznak

A központi idegrendszerre ható drog és az alkohol mellett számos egyéb szenvedélybetegség létezik, amely karácsonykor sem múlik el. Hoyer Mária elmondta: a mobiltelefont, a számítógépet, tabletet, elektronikus kütyüket használók körében a kapcsolatok – még ha azok virtuálisak is – nagyon intenzívek lehetnek. A szakemberek újabban már azzal is találkoznak, hogy még a legszentebb családi ünnepen is van, aki kiszalad, hogy megnézze, éppen mi történik például a közösségi oldalakon. Ezek az esetek valódi érzelmi problémákat generálnak.

A szakpszichológus hangsúlyozta: ahogy rátanulunk a rossz szokásokra, úgy ki is tudunk tanulni belőlük, s a pszichológia segít ebben.

Józan szilveszter

Némethné Balogh Katalin, a Magyar Kékkereszt Egyesület és Református Iszákosmentő Misszió dömösi rehabilitációs intézetének vezetője a műsorban elmondta: józan szilveszteri összejöveteleket is tartanak azok számára, akik elvonó rehabilitáción vettek részt, szabad, játékos, verses, énekes, áhítatos programot szerveznek. Azt élik meg: ”hogy nem vagyunk soha egyedül. Mi vagyunk a legnagyobb rizikófaktor, de ha Isten segítségével, közösségével és az egymással való közösséggel élünk, akkor ezt ki lehet iktatni, fölül lehet rajta emelkedni”.

Némethné Balogh Katalin elmondta azt is, karácsonykor bibliai üzenetet tartalmazó körlevelet is küldenek a rehabilitáción részt vetteknek. Az intézet vezetőjének meggyőződése szerint a közösség, egymás segítése, a hitben való élet nagyfokú védelmet jelent a visszaesés ellen.