Ünneprontó adózási határidők jönnek

Az utolsó hetekben is figyelniük kell a társaságiadó-bevallással és az egyszerűsített vállalkozói adóval érintett kis- és középvállalkozásoknak, hogy bevallásukat időben töltsék fel, és adófeltöltési kötelezettségüknek is eleget tegyenek.

A társaságiadó-, illetve iparűzésiadó-előleg fizetésére kötelezett adózóknak december 20-án kell benyújtaniuk a bevallást, illetve a várható adókötelezettség mértékéig feltölteni az adójukat. Az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó adózók sem feledkezhetnek meg adófizetési kötelezettségükről, és fontos az is, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat érintő módosító szabályok alapján december 31-éig kell bebevallani, 2016. január 31-éig pedig meg is fizetni az érintett vállalkozásoknak a felügyeleti díjat.

Január 1-jétől megvalósul a folyószámla-integráció: az adózói és vámfolyószámlákból egy számla lesz, amelyen az adózok nyomon tudják követni az éppen aktuális adózási állapotukat. A másik könnyítés - ez több mint másfél millió embert érint - a bevallási nyilatkozat, ami azt jelenti, hogy az adózó magánszemély január 1-jéig választhatja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal készítse el a bevallását. Ha a szolgáltatást igénybe veszi, a NAV a rendelkezésre álló adatok alapján elkészíti a bevallását, és értesíti az esetleges kiegészítésekről is.

Fontos változás a személyi jövedelemadó rendszerében, hogy az általános adómérték 16-ról 15 százalékra csökken, és tovább nőnek a kétgyermekes családok adókedvezményei is: a következő négy évben az idei 10 ezer forintról - adóban kifejezve – 20 ezer forintra bővülnek. Az általános forgalmi adó területén is jelentős könnyítések várhatók jövőre, és 2016-tól alaposan megváltozik az időszakos elszámolású ügyletek adózása is: fő szabály szerint az elszámolással érintett időszak utolsó napja lesz a teljesítés időpontja.

Az illetékek csökkentése szakértők szerint már az első negyedben éreztetni fogja hatását. A legfontosabb és a legkiemelkedőbb változás, hogy a vállalkozói igazolvánnyal, illetve működési engedély kiadásával kapcsolatos eljárás mentesül az eljárási illeték megfizetése alól, további kedvezmény pedig, hogy ha ügyintézéshez a társaságoknak szükségük van a hivatalos cégkivonat, cégbizonyítvány, illetve cégmásolat kiadására, mentesülnek az illetékfizetés kötelezettsége alól.

Nagyon fontos változás a közlekedési járművek visszterhes megszerzéséhez kapcsolódó illetékváltozás. Ha a fuvarozási társaság haszonjárművet, autóbuszt vásárol, a visszterhes vagyonátruházási illetéke megszűnik, mégpedig nemcsak az elektromos, hanem az egyéb környezetkímélő technológiával működő járművek megszerzése esetén is.

A NAV 2016 január 1-jétől minősíti majd az adózókat: lesz megbízható, általános (egyik kategóriába sem sorolható) és kockázatos adózó. Könnyebbség, hogy egy adóellenőrzés nem tarthat tovább 180 napnál, akárcsak az, hogy mulasztási vagy adóbírság kiszabásakor az általános mérték 50 százalékát nem érheti el a bírság összege.