Négy bölcsődei ellátás közül lehet jövőre választani

A bölcsődék mellett 2017. január 1-jétől mini-, családi vagy munkahelyi bölcsődét is választhatnak a szülők. A kedden elfogadott törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy jövőre emelik a szünidei étkeztetésre fordított összegeket.

Több irányba is bővülnek a kedden elfogadott módosítások értelmében jövőre a családtámogatások - mondta Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Kihangsúlyozta, hogy most már családtámogatásként és nem szociális juttatásként minden család számára biztosított lesz a juttatás. Az egyik legfontosabb, hogy tovább bővül a GYED extra, már a gyermek fél éves korától is igénybe vehető – tette hozzá.
Hallgassa meg az interjút!

Az államtitkár megjegyezte, hogy miközben az édesanya már el tud helyezkedni dolgozni, mivel több munkahely van és rekord magas a foglalkoztatottság, egyre nagyobb igény a gyerekek elhelyezése. Január elsejétől lép életbe a tegnap elfogadott módosítás, miszerint már nem csak normál bölcsődei ellátás lesz elérhető a családok számára, hanem létrehozhatók munkahelyi, családi vagy mini-bölcsődék is. – mondta. Ez utóbbinak egyszerűbbek az alapítási feltételei: a mini-bölcsődékhez fele annyi szakirányú végzettségű alkalmazottra van szükség, amelyek a bölcsődénél magasabb fokúak és kisebb csoportban is indíthatóak – tette hozzá. Ezek a lehetőségek sokkal jobban illeszkednek a családok igényeihez, több választási lehetőséget biztosítanak és rugalmasabbak – szögezte le Rétvári Bence.



Eddig csupán a nyári szünetben volt biztosított az étkeztetést azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei ezt nem tudták megengedni. Ezen túl már az őszi és a tavaszi szünetben is, bővülő körben lesz erre lehetőség – mondta az államtitkár. Rétvári Bence szerint már idén is rekordot döntött a program, amire három milliárd forintot költött a kormány. Minden igényt sikerült kielégíteni – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a korábbi 92 ezer helyett 2015-ben 318 ezren kaptak családtámogatásként ingyenesen enni az intézményekben. Kihangsúlyozta az állam ingyenesen biztosítja a bölcsődékben, óvodákban az étkeztetést és az iskolákban a tankönyveket.