Eldőlt az e-cigaretta sorsa

A hagyományos dohánytermékekkel azonos szabályokat határozott meg az Országgyűlés kedden az elektromos cigarettákra; ezeket a termékeket a jövőben csak a nemzeti dohányboltokban lehet megvásárolni.

A parlament az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításával megteremtette a vény és a beutaló elektronikus kiállításának alapjait és rendezte az egészségügyi ágazat béremelésével kapcsolatos egyes kérdéseket. A képviselők 158 igen, 5 nem szavazattal, 32 tartózkodás mellett fogadták el a törvényt.



Az elektronikus cigarettára, a dohányzást imitáló elektronikus eszközökre, valamennyi tartozékra, alkatrészre és utántöltő flakonra vonatkozó szabályozást a fiatalok védelmével indokolta a javaslatot beterjesztő Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

Az első lépés a termékek széles körű megvásárolhatóságának korlátozása, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon, illetve használjon elektronikus cigarettát, ez pedig kiemelt közegészségügyi cél - olvasható az indoklásban.
A trafikban való árusítást azzal indokolták, hogy a termékeket használók ellátása szakszerű és kielégítő, a fogyasztóvédelmi szempontokat hatékonyan érvényre juttató legyen.

A törvény indoklása szerint egy 2014-es uniós irányelv csak a nikotintartalmú termékek szabályozását tartalmazza, de kimondja, hogy a tagállamok szabályozhatják vagy betilthatják a dohánytermékekhez használt tartozékokat, valamint a dohány vagy kapcsolódó termékek bizonyos típusaihoz megjelenésükben hasonló termékeket.

A cigarettához hasonlóan a dohányzást imitáló elektronikus eszközöket sem lehet a jövőben használni középületekben, a közösségi közlekedési eszközökön vagy munkahelyen. Ugyanolyan reklámtilalmak vonatkoznak ezekre a cikkekre is, mint a hagyományos dohánytermékekre. Az e-cigarettára vonatkozó szabályok 2016. május 20-ától hatályosak.

A jogszabály megteremti a feltételeket ahhoz, hogy 2016. január 1-jétől is meglegyen annak törvényi feltételrendszere, hogy az egészségügyi dolgozók mozgóbér-elemei az egészségügyi ágazati béremelés során megemelt alapilletményhez igazodhassanak.

Rögzíti: készenlétre és ügyeletre valamennyi közforgalmú gyógyszertár és közvetlen lakossági gyógyszerellátást is biztosító intézeti gyógyszertár kötelezhető.

Megteremtették az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) informatikai háttérét. Az EESZT-n keresztül az egészségügyi ellátáshoz, valamint az ellátás monitorozásához, fejlesztéséhez szükséges, rendszerezett adatok, elemzések, tudományos bizonyítékokon alapuló döntés-előkészítő anyagok hozzáférhetővé tételét alakítják ki az egészségügyi szakembereknek, az egészségpolitikai döntéshozóknak.

Az EESZT-hez az egészségügyi szolgáltatókon kívül csatlakoznia kell például a mentőszolgálatnak, a gyógyszertáraknak is.
A szabályozás része a központi eseménykatalógus, amely a beteg életútjának követi nyomon, és ezzel kapcsolatban az orvosoknak a gyógykezeléshez szükséges adatokat biztosítja. Az érintetteknek joguk lesz az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adataik kezelésére vonatkozó engedélyező vagy korlátozó nyilatkozatot tenni, ezt az önrendelkezési nyilvántartás tartalmazza.

Lesz egészségügyi profil is, amely az érintett taj-számából, születési idejéből, neméből, továbbá az egészségi állapotával, kórelőzményével, egyes beavatkozásaival kapcsolatos egészségügyi adatokból áll.