Sokat vár Orbán Viktor malajziai útjától a parlament elnöke

Az Országgyűlés elnöke, Kövér László szerint nagy várakozásokkal tekintenek Orbán Viktor miniszterelnök jövő évi malajziai látogatása elé, amelynek során több fontos megállapodást köthetnek.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Parlamentben fogadta a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Tan Sri Pandikar Amin Haji Muliát, a malajziai képviselőház elnökét. Megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatójukon a házelnök kiemelte: fontos év az idei a két ország kapcsolatainak tekintetében abból a szempontból is, hogy idén újranyitották a magyar nagykövetséget Kuala Lumpurban.

Közölte: a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagjai közül Malajzia a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és mivel az első Szingapúr, amelyen keresztül bonyolódik a magyar-malajziai kereskedelmi kapcsolatok egy jelentős része, a statisztikák által mutatott számok valószínűleg alacsonyabbak a tényleges értékeknél.

Az Országgyűlés elnöke szerint nagy várakozásokkal tekintenek Orbán Viktor miniszterelnök jövő évi malajziai látogatása elé, amelynek során több fontos megállapodást köthetnek erősítve a két ország kapcsolatait. A magyar házelnök arról is beszélt, hogy a kormányfő malajziai látogatása alkalmával a tervek szerint a felsőoktatási kapcsolatokról is megállapodást írnak alá, és ennek eredményeként 40 malajziai diák tanulhat ösztöndíjjal magyar felsőoktatási intézményekben.



Tan Sri Pandikar Amin Haji Mulia hangsúlyozta: csak idén már a harmadik magas szintű hivatalos látogatásnak számít budapesti útja a kétoldalú kapcsolatok történetében, ugyanis májusban a magyar külügyminiszter utazott Malajziába, júniusban pedig a malajziai parlament szenátusának elnökhelyettese érkezett Magyarországra. Tan Sri Pandikar Amin Haji Mulia elmondta: meghívta Kövér Lászlót Malajziába, és remélhetőleg a magyar házelnök még azt megelőzően ellátogat az ázsiai országba, hogy Orbán Viktor is oda utazik.