Páncélos dinoszauruszok új faját azonosították Ausztráliában

Új dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak kutatók Ausztráliában, amelynek papagájszerű csőre és teknőséhez hasonlító füle volt.

A Kunbarrasaurus csontvázát még 1989-ben fedezték fel, de a Queenslandi Egyetem kutatóinak új vizsgálata feltárta, hogy a korábban vélttől eltérő faj - írja közleményében az intézmény. Úgy hiszik, az Ausztráliában eddig felfedezett legteljesebb dinoszauruszlelet, és az egyik legjobb állapotú ankylosauruskövület a világon.

Ezek a dinoszauruszok négylábú növényevők voltak, a stegosaurusok közeli rokonai. A krokodilokhoz hasonlóan csontok kaptak helyet bőrükben, általában páncélos dinoszauruszokként emlegetik őket. Amikor a 90-es években először vették szemügyre, ugyanazon nembe helyezték, amelybe Ausztrália egyetlen leírt, Minmi névre keresztelt ankylosaurusát is besorolták. (Eme utóbbi csontjait délnyugat Queenslandben találták meg.)



A friss tanulmányban megállapították, hogy a  kövület eltér Minmiétől, és elég furcsa ahhoz, hogy új nevet érdemeljen ki. A 2007-ben kezdődött vizsgálatokban többek között 3D-s rekonstrukciót készítettek agyáról, belső füléről és orrüregeiről.

A CT-felvételek feltárták, hogy a Kunbarrasaurus orrüregei teljesen mások, mint az Észak-Amerika és Ázsia nagyobb, fejlettebb ankylosaurusainál megfigyeltek. Emellett belső füle arányaiban nagyobb, és semmihez sem fogható, amit eddig dinoszauruszoknál láttak. Inkább emlékeztet egy teknős vagy egy hidasgyík füléhez.

A kutatók szerint a csoport egyik korai, kevésbé páncélos tagját reprezentálják a csontok, és ama időtartomány közeléből származnak, amikor az ankylosaurusok elváltak a stegosaurusoktól.

A vizsgálatról a PeerJ folyóirat számolt be.