Több mint háromszázezer forintos telefonszámlát kapott, ki kellett fizetnie

Többszázezer forintos számlát kapott a magától telefonálgató távfelügyeleti rendszer miatt egy fogyasztó. Az okosodó mobilokkal nehéz lépést tartani, egy-egy fizetős szolgáltatás aktiválása néha csak néhány gombnyomás kérdése, az pedig, hogy mit mi alapján számlázott a szolgáltató, sokszor követni sem tudjuk. Hová fordulhatunk ilyen esetben?

319 ezer forintos összegről kapott telefonszámlát az a fogyasztó, akinek a vidéki nyaralójában távfelügyeleti riasztórendszer működött. Mint kiderült, a készülék két napon át folyamatosan hívásokat kezdeményezett, így állt elő a magas számla, amit természetesen az előfizető vitatott. Azonban ilyenkor neki kell bizonyítania azt, hogy az összeg nem volt jogos. A szolgáltató ugyanis zárt rendszerű, tanúsított számlázási rendszert működtetett.

Mivel a bizonyítás elmaradt, igényét elutasították.

Egy hasonló ügyet azonban a panaszos sikerre vitt: egy taxitársaság írásos nyilatkozatával támasztotta alá, hogy nem lehetett szó a hírközlési cég által számlázott 14 ezer 442 másodperces hívásról, ugyanis ő csak egy taxit rendelt.

„Nógrád megyében az idei évben nem találkoztunk olyan fogyasztói megkereséssel, amelyek arra vonatkoztak volna, hogy hírközlési szolgáltatók kirívóan magas összegű számlákat bocsájtottak volna ki” – mondta Kolosyné Lászlók Anett, a Nógrád Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hozzátette ugyanakkor, hogy néhány megkeresés érkezett a hatósághoz, melyek zömében a szándékolatlan roaminggal kapcsolatos vélhető jogsértésekre vonatkoztak. Ezekkel kapcsolatban a hatóság érdemben intézkedni nem tudott, az ilyen jellegű megkereséseket a Nemzeti Média és Hírközlési Biztoshoz továbbítják, ahová egy esetleges jogsérelemben és az eljárás pozitív lezárásában bízva fordulhatnak a fogyasztók. Ez az eljárás költségmentes – emelte ki.
Hallgassa meg a Kossuth Rádió összeállítását!

Megelőzhetjük a bajt?

Felhívta a figyelmet, hogy a telefonon is lehetőség van állítani, amivel ezt a roaming-problémát meg lehet előzni. A hatóság azt tudja vizsgálni, hogy a jogszabályban felsorolt elemek tételesen szerepelnek-e egy-egy számlán, a számla összegére azonban ráhatásuk már nincsen, az már díjvitának minősül – tette hozzá.

A díjviták egy része a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz tartozik, illetve bírósági úton lehet az ilyen jellegű igényeket érvényesíteni.

Noviczki Csilla, a budapesti békéltető testület szakértője a műsorban elmondta: a békéltető testületet úgy kell elképzelni, mint egy kis bíróságot, mely meg tudja előzni, vagy pozitív esetben helyettesíteni is tudja a bíróságot. Hetente érkeznek megkeresések kifejezetten elektronikus hírközlési szolgáltatókkal kapcsolatban, túlszámlázásnak vélt gondok, csomagbeállítások, szerződéssel kapcsolatos problémák ügyében - húzta alá.

Noviczki Csilla azt mondta: egy telefonszolgáltatás esetében kell, hogy legyen egy ellenoldali fél (vagyis a hívott fél), aki ki tudja adni a saját híváslistát és igazolni tudja a beszélgetés valós idejét. A békéltető testület egy ilyen esetben ezt el is fogadta, így korrigálták a számlát a fogyasztó részére - emelte ki.

A szakértő szerint a távfelügyeleti rendszereknél megesik, hogy a mi riasztókészülékünkben van a hiba, ebben az esetben a karbantartása a fogyasztó felelőssége. Ha a távfelügyeleti rendszer működésében van a hiba, a szolgáltató felé ekkor is fizetnie kell, ám a rendszer üzemeltetője felé tudja továbbszámlázni. Ha a fogyasztó készüléke tökéletesen működik, de a távfelügyeleti rendszer felé egy hibajelzést próbál elküldeni, de a rendszerben van a hiba, amit a telefonszolgáltatónak kellene biztosítani, és az adatforgalom nem működik, akkor az addig próbálja küldeni az adatokat, amíg át nem megy. Ekkor a kárt pont az a szolgáltató okozta, aki a fogyasztón ezt behajtaná – fogalmazott.

Noviczki Csilla elmondta, hogy a budapesti székhelyú vállalkozásoknak meg kell jelenni a budapesti békéltető testület előtti meghallgatásokon, illetve valamennyi békéltető testület esetében az azonos székhelyű vállalkozásoknak is.

Önálló életre kelt telefonok

Keleti Artúr, az Önkéntes Kibervédelmi Összefogás elnöke a műsorban kifejtette: az okostelefon valójában egy számítógép, az informatikai rendszerek pedig igen bonyolulttá válnak, előfordulhat, hogy egy telefon saját maga egy hibából kifolyólag önálló életre kell. Van olyan jellegű probléma is, hogy valamit rosszul állítunk be – például a roaming esetében -, ám be lehet állítani a telefont, hogy adatforgalmat roaming esetén ne bonyolítson.

Nagy veszély, hogy át is tudják venni a telefonunk felett például hackerek, vagy például aktuális témánál maradva az Iszlám Állam hackerei, és akár messziről is bele tudnak nyúlni a telefonunkba, és meg tudnak változtatni a paramétereket. A telefont tehát ugyanúgy védeni kell, mint egy számítógépet. Kell egy tudatos használat is, amelyet a szakma biztonságtudatosságnak nevez, vagyis a felhasználónak tudatában kell lennie, hogy éppen mit olvas, és mit tölt le - húzta alá Keleti Artúr.

Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője azt mondta: nincs összeghatár, amit érdemes lenne vitatni, akár a legkisebb eltérés is problémás lehet. Példaként említett eseteket, például lejárt hűségidővel kapcsolatban, vagy beígért kedvezménnyel kapcsolatban, melyet végül nem állít be a szolgáltató.

A probléma észlelésétől 1 évig lehet reklamálni, 1 év után pedig elévülnek a követelések - szögezte le a szóvivő.