Kihajózott a japán bálnavadászflotta

Útnak indult kedden a japán bálnavadászflotta a Déli-sarkot övező tengerekre, hogy véget vetve a Nemzetközi Bíróság döntése nyomán elrendelt egyéves moratóriumnak, felújítsa az úgynevezett tudományos célú bálnavadászatot.

Az ázsiai szigetország célja, hogy több mint 300 bálnát ejtsen el a jövő márciusig tartó "kutatási célú bálnavadászati" programja keretében.

Ausztrália a hágai Nemzetközi Bíróság elé vitte a japán bálnavadászati programot, és a testület 2014 márciusában úgy döntött, hogy Tokiónak le kell állítania a bálnavadászatot az Antarktiszt övező tengerekben, mert az úgynevezett kutatási célú bálnavadászati programja semmiféle tudományos célt nem szolgál. Ezért Tokió a 2014-15-ös szezonban kénytelen volt felfüggeszteni a bálnavadászatot a térségben.

Útnak indul a Jusin Maru-2 az Antarktisz felé  Simonoszekiből 2015. december 1-jén. (Fotó: Reuters/Kyodo)

Útnak indul a Jusin Maru-2 az Antarktisz felé Simonoszekiből 2015. december 1-jén. (Fotó: Reuters/Kyodo)



A japán kormány múlt pénteken a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) elé terjesztette új programjának végső változatát, amelyben kétharmaddal, 333 példányra csökkenti a leölendő csukabálnák számát, figyelembe véve az IWC korábbi döntését a kérdésben.

Az ázsiai ország indoklása szerint a tudományos célú bálnavadászatra azért van szükség, hogy információkat szerezzenek az állatok életmódjáról és populációikról. A kifogott példányok húsa az élelmiszerboltok polcaira kerül, holott a japánok többsége ma már nem is eszik bálnahúst.

A japán illetékesek, köztük Abe Sindzó kormányfő már régóta hangsúlyozzák, hogy végső céljuk a kereskedelmi célú bálnavadászat visszaállítása, amelyet Abe az útnak induló flottához intézett üzenetében is megerősített. A bálnavadászflotta helyi idő szerint röviddel dél előtt indult útnak a nyugat-japán Simonoszekiből.

Greg Hunt ausztrál környezetügyi miniszter közleményében kiemelte, hogy országra határozottan elítéli Japán döntését. "Semmilyen módon vagy formában sem fogadjuk el a bálnák tudományos célú leölését" - fogalmazott a miniszter.