Bretagne-ban pihent a belga király a terrorfenyegetettség napjaiban

A franciaországi Bretagne-ban nyaralt Fülöp belga király azokban a novemberi napokban, amikor országában a hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek a rendkívül magas fokú terrorfenyegetettség miatt - derül ki a népszerű francia szatirikus hetilap, a Le Canard Enchainé szerdán utcára kerülő számából.

"Örömmel értesítjük Belgium lakóit, hogy uralkodójuk nem nyugtalankodik" - kommentálják az AFP hírügynökség által előzetesen ismertetett írás szerzői azt a november 20-án készült fotót, amely Fülöp királyt ábrázolja kezében könyvvel és egy pohár gyümölcslével, amint egy kellemes bretagne-i kastélyban múlatja az időt.



Belgiumban a november 13-i párizsi merényletek nyomán fokozatosan emelték a hatóságok a terrorfenyegetettség szintjét, Brüsszelben november 21-én a legmagasabb, 4-es szintre emelve azt. A városban leállt a metró, rendőrök és katonák járőröztek az utcákon, elmaradtak a jelentősebb tömegeket vonzó rendezvények, bezártak a nagyobb üzletek és bevásárló központok, két napon át zárva tartottak az iskolák is.

A belga királyi palota szóvivője sajnálkozását fejezte ki a francia szatirikus lap rosszmájú megjegyzése miatt, és a magánszférába való beavatkozásnak nevezte azt.

Az uralkodó bretagne-i pihenését már jóval korábban beiktatták a programba - hangoztatta a szóvivő a Le Canard Enchainé érdeklődésére reagálva. Hozzátette: a király a terrorfenyegetés hírére azonnal kapcsolatba lépett Charles Michel belga kormányfővel, ez a kapcsolat mindvégig élő és folyamatos maradt, sőt az uralkodó ennek ellenére lerövidítette bretagne-i tartózkodását, és visszatért hazájába.