Az európai fenyegetettség csökkentése érdekében kezdtek tárgyalásokat

Tárgyalásokat kezdtek a NATO és az Európai Unió képviselői az Európát érintő déli és keleti fenyegetettség enyhítése érdekében - tájékoztatott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A két politikus a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos brüsszeli értekezletének első napját lezáró közös sajtóértekezleten nyilatkozott kedd este. Elmondták, hogy a biztonsági kérdésekben közös és halaszthatatlan döntésekre van szükség. Egyik lehetséges megoldás - mint utaltak rá - az úgynevezett hibrid hadviselés lehet.

A Jens Stoltenberg említette hibrid hadviselés lehetősége a civil és a katonai erők összehangolt használatát jelenti, amelynek részletei még kidolgozásra várnak.



A hárompilléres hadviselés egyik eleme a stratégiai kommunikáció, amelynek lényege a civil és a katonai kommunikáció erősítése, második az energiatárolási lehetőségek kibővítése, amely arra irányul, hogy csökkentse az érintett országok energia-kiszolgáltatottságát, valamint a kiber-védelem kibővítése.

Federica Mogherini elmondta, hogy az unió és a NATO keretmegállapodás előkészítését kezdik meg hamarosan, elsősorban a déli válság megoldására. A két intézmény együtt fog dolgozni az érintett országok belső biztonságának megerősítésében, amely a menekültek nagyszámú érkezésének vet majd gátat.