Kun Miklós: Nem csak az oroszoktól kapják a pofonokat törökök

Szégyenérzést váltott ki Oroszországban az, hogy a török haderő lelőtt egy orosz vadászgépet – jelentette ki Kun Miklós egyetemi tanár, Oroszország-szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Egyébként pedig nem remekelt az orosz hadierő, hiszen kiengedtek egy bombázógépet pont oda, ahol türkmén törzsek küzdenek a szír hadsereg ellen. Ezek élvezik Törökország oltalmát, és biztosítják azt az útvonalat, melyen az Iszlám Államból érkezik a többi közt az olcsó olaj. Állítólag ebből a feketekereskedelemből Recep Tayyip Erdogan török elnök fia is húz sápot – tette hozzá.

Ez egy olyan pici terület, hogy egyszerűen nem igaz, amit a török kormány állít, miszerint legalább tízszer figyelmeztették a lelövés előtt az orosz gépet. Az incidens egyébként Oroszországban iszonyú törökellenes hangulatot váltott ki, a vezérkar rögtön hozott egy intézkedést, mely szerint a jövőben vadászgépek kíséretében fognak bombázni, tíz vadászgépet át is küldtek vélhetően iráni területen – mondta Kun Miklós.

Törökország az ellene életbe léptetett szankciókkal nem csak Oroszországtól kap pofonokat, az Egyesült Államok kiszivárogtatott egy dokumentumot, mely szerint a Pentagon felszólította a törököket: „Tessék már nem együttműködni az Iszlám Állammal, hanem tessék 10-30 ezer fős csapatot állomásoztatni egy 100 kilométeres szakaszon! Tessék konkrétabban részt venni a háborúban, nemcsak a menekülteket befogadni!” – hangoztatta a szakértő.



Felhívta rá a figyelmet, hogy Törökország nagyon be van ágyazva az orosz gazdaságba, az orosz lakosság pedig a török idegenforgalomba. A legjobb építőmunkások pedig Moszkva belvárosában a törökök. A Törökország elleni szankciók pont a lényeget nem érintették: a gáz- és az olajkereskedelmet, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök leállította a stratégiai beruházásokat, az atomerőmű-építést és a Török Áramlatot, és január 1-jétől megszűnik a vízummentesség a két ország között.