Több tízezren tüntettek a koszovói kormány ellen

Több tízezren vettek részt a helyi beszámolók szerint a szombaton Pristinában tartott kormányellenes tüntetésen, amely békésen zajlott le.

A Koha Ditore című pristinai napilap honlapjának beszámolója szerint a szervezők azt mondták, hogy mintegy 35 ezren tiltakoztak a Koszovó és Szerbia között kötött brüsszeli megállapodás, illetve egy Montenegróval kötendő egyezmény ellen.

A tiltakozást három ellenzéki párt, az Önrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK), valamint a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) szervezte november 28-ra, az albán zászló napjára. Ez a dátum egyébként is szimbolikus jelentőséggel bír az albánok számára, mivel 1912-ben Albánia ezen a napon kiáltotta ki elszakadását az Oszmán Birodalomtól.

A koszovói rendőrség fokozottan felügyelte a rendezvényt. Összecsapás nem történt, bár incidensekre elvileg lehetett számítani, mert az ellenzék hónapok óta könnygázzal, fütyüléssel és tojásdobálással akadályozza a parlament munkáját. Múlt szerdán őrizetbe vettek egy koszovói ellenzéki képviselőt, három másik ellen pedig körözést adtak ki a parlament munkájának többszöri akadályozása miatt.

(EPA/Valdrin Xhemaj)



Albin Kurti, az Önrendelkezés alapítója és képviselője annak ellenére is részt vett és felszólalt a tüntetésen, hogy őt is körözi a rendőrség. Felszólalásában kiemelte: az ellenzék nem fogja hagyni, hogy megalakuljon a szerb kisebbségi önkormányzatok közössége Koszovóban. Hozzátette, hogy szerinte Koszovónak és Albániának egyesülnie kell. Azt állította, hogy a koszovói kormány ahelyett, hogy Albániával egyesítené az országot, Szerbiával akarja azt egyesíteni, amelytől 2008-ban vált függetlenné.

A tüntetés után maszkos, géppisztolyos koszovói rohamrendőrök erőszakkal behatoltak az Önrendelkezés párt székházába, betörve annak ajtaját, és őrizetbe vette Kurtit és a párt több tagját. Több száz rohamrendőr vette körül a székház környékét. Kurti elfogását azzal indokolták, hogy könnygázt szórt szét a parlamenti ülésteremben a Koszovó és Szerbia közötti brüsszeli megállapodás ellen tiltakozva.

A koszovói ellenzék azt követeli, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek. Az ellenzék bejelentette, mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelései nem teljesülnek. A koszovói alkotmánybíróság november elején - végleges döntéséig - felfüggesztette a megállapodást, az ellenzék azonban továbbra is tiltakozik.