Schiffer András szerint nem lehet végtelenített a bevándorlási hullám

Nem lehet meghívólevelet adni egy végtelenített bevándorlási hullámnak - jelentette ki Schiffer András a kormányfő és a parlamenti frakciók képviselőinek szombati egyeztetése után sajtótájékoztatón.

A találkozót Orbán Viktor miniszterelnök hívta össze, hogy a vasárnapi rendkívüli török-EU-csúcs előtt tájékoztassa a magyar parlamenti képviselőcsoportok vezetőit és kikérje a véleményüket.

Az LMP társelnöke a megbeszélés utáni tájékoztatóján kiemelte, nyilvánvaló, hogy az Európai Uniónak és Magyarországnak humanitárius kötelezettségei vannak a határainál dúló háborús és terrorcselekmények üldözöttei iránt.

Egyúttal kiemelte, sem az uniónak, sem Magyarországnak nem érdeke, hogy a vasárnapi csúcstalálkozón olyan megállapodás szülessen Törökországgal, amely nincs tekintettel "az Európai Unió integrációs kapacitásainak végességére" és a közösség, valamint tagállamai biztonsági érdekeire. Álláspontja szerint Orbán Viktor miniszterelnök e két követelménynek megfelelő álláspontot fog képviselni a találkozón.

Mint mondta, az európai hatóságoknak képesnek kell lenniük arra, hogy különbséget tegyenek a tényleges menekültek, a gazdasági bevándorlók és a potenciális terroristák között, ezért is szorgalmazták a tagállamok szorosabb belbiztonsági együttműködését.

Emlékeztetett rá: az LMP már augusztusban a legfontosabb lépések között említette, az Európai Unió Törökországot, Libanont és Jordániát segítse, hogy ezek az államok a nemzetközi egyezményekben foglaltaknak megfelelő ellátást nyújthassanak a háborús menekülteknek.

Törökország felelős az utánpótlási vonalak miatt

Egy ilyen megállapodás kapcsán ki kell tenni az asztalra azt is, egyébként Törökországnak milyen felelőssége van abban, hogy az iszlám állam utánpótlási vonalait eddig nem sikerült elvágni - jelentette ki a politikus, utalva arra, hogy Törökország a NATO tagja és az EU-ba törekszik.

Hozzátette: világossá kell tenni, hogy a törökországi menekülttáborok helyzete "nem függetleníthető attól, amit ez a terrorszervezet művel Irak, illetve Szíria területén". Utalt rá, hogy az LMP az elmúlt években bírálta a kormány és a Jobbik törökpolitikáját.

"Nem lehet amellett elmenni szó nélkül, hogy Törökország egy olyan önálló építkezést folytat a mediterrán térségben, ami nem feltétlenül van tekintettel például az európai érdekekre" - érvelt Schiffer András. Azt is hangsúlyozta: ki kell mondani, hogy "a demokráciaexport doktrínája csődöt mondott", a migrációs válság megoldására pedig akkor van esély, ha Szíria többé nem lesz Orosz- és Törökország, valamint a Nyugat "nagyhatalmi játszótere".