Komoly összecsapást vár a török-uniós csúcson Nógrádi György

A török cél a kurdokat szétverni, illetve Szíriából bármi áron létrehozni egy törökbarát, szunnita rendszert, ami átvenné a hatalmat Aszádtól – jelentette ki Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, a Corvinus egyetem tanára az M1 Ma reggel című műsorában.

December 31-ig tárgyal Aszád és az ellenzék, hat hónapon belül koalíciós kormány, 18 hónapon belül szabad választás, amit megnyer a jelenlegi elnök, hiszen a Nyugat által preferált demokratikus ellenzék csak papíron létezik, a valóságban alig. Ezt a menetrendet elfogadják az oroszok, a törökök azonban nem akarnak sem 18 hónapot várni, sem azt, hogy Bassár el-Aszád maradjon – magyarázta.

Példátlan az orosz gép lelövése

Az orosz vadászgép lelövésére kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az mindössze 10-17 másodpercet tartózkodott a török légtérben, a lelövési parancsot a miniszterelnök adta ki előre, az akciót nyolc különböző helyről filmezték. Kiderült, hogy ezen a területen szállítja az Iszlám Állam a kőolajat, melyet a törökök a világpiaci ár töredékéért vesznek át, és rengeteget keresnek rajta. Ezt a területet még senki nem bombázta, és orosz muzulmánok vannak itt, Vlagyimir Putyin elnök szerint 5-12 ezren – hangoztatta a szakértő. A török cél tehát azt bizonyítani, hogy Törökország nagyhatalom, és nélküle a térségben nem lesz rendezés – tette hozzá Nógrádi György, aki komoly összecsapást vár a vasárnapi török-uniós csúcstalálkozón.

Orosz-francia közeledés

Felidézte: Francois Hollande francia államfő elmegy Moszkvába, és azt mondja, hogy a két fél szövetséges, amit nem mondtak ki a második világháború óta. Bejelentik, hogy az oroszok és a franciák hírszerzési információkat cserélnek. Bejelentik azt is, hogy az oroszok innentől kezdve csak az Iszlám Államot bombázzák, és nem mindenkit, aki Aszád ellen van. Külügyminiszteri szinten elhangzik az is, hogy Aszád erői részt vehetnek az Iszlám Állam elleni háborúban. Vagyis elkezdődött egyfajta közeledés a két fél között – érvelt a szakértő.

Úgy vélte: kicsi a valószínűsége annak, hogy az orosz vadászgép lelövésével kapcsolatban nemzetközi vizsgálat indul. Az ügyben valószínűleg mind a két fél túloz, téved, hazudik. De az, hogy békében lelövök egy gépet, példátlan – szögezte le.

Recep Tayyin Erdogan török elnök jelezte, hogy a párizsi klímacsúcson egyeztetne Vlagyimir Putyinnal, aki ezt elutasította. Az orosz elnök valószínűleg bocsánatkérést és kártérítést vár, erre ma még Erdogan nem hajlandó. A NATO ugyan kiállt Törökország mellett, hiszen szövetséges, de nyilvánvalóan millió fórumon értesítette Moszkvát, hogy soha többet nem történik ilyen, beszélnek a törökökkel – vélelmezte.



Európa alapérdeke az Iszlám Államot megszüntetni

Arra a kérdésre, várható-e egy komoly nemzetközi összefogás az Iszlám Állam szétverésére, azt válaszolta: ha az Iszlám Állam marad, és ha Szíriában Aszádot megdöntik, olyan káosz lesz, hogy sokkal több migráns - és velük együtt terrorista - jön Európába, mint eddig. Ma Európa alapérdeke az, hogy az Iszlám Államot meg kell szüntetni.

Jelenleg senki nem akar szárazföldi erőt oda küldeni, de ha szétverik az Iszlám Államot európai, amerikai, orosz, iráni, szíriai, iráni erőkkel, a túlélő terroristák átjönnek Európában és Oroszországban, és rendkívül komoly biztonsági kockázatot jelentenek. Ez azonban már a politikai holnapután biztonságpolitikai alapkérdése lesz – fogalmazott.

Az uniós-török csúcson a törökök hangsúlyozzák, ők Európa középhatalma, rengeteget kérnek majd a migráció megállításáért, kérik a vízum eltörlését, és Törökország felvételét az unióba. A közösség zöme mindezzel nem ért egyet, így gyors megállapodás nem várható. Ez a török politika Európa döntő részének elfogadhatatlan – mondta Nógrádi György.

A klímacsúcson történhet valami

A párizsi klímacsúcsról kifejtette: először a történelemben van esély arra, hogy valami érdemleges történik egy ilyen eseményen. Az összes eddigi klímacsúcson csodálatos nyilatkozat jött ki, de a valóságban alig történt valami. Mostanra azonban megváltozott a nemzetközi közvélemény.

Beszélt arról is, a francia rendőrség külső segítséggel, rendkívül nagy erőkkel biztosítja a klímacsúcsot, és mindent megtesz, hogy ott merénylet ne legyen.