Kirúgták, mert magyarul beszélt?

A Deichmann bojkottjára szólít fel egy Facebook-közösség, miután a cég somorjai üzletéből elbocsátott egy magyar eladólányt, állítólag azért, mert a magyar vásárlókat magyarul köszöntötte és szolgálta ki, a szlovákokat pedig szlovákul. Az áruházlánc közleményben cáfolta, hogy emiatt bocsátották el.

„Két hónapig voltam a Deichmann alkalmazottja Pozsonyban, addig semmi gond nem volt, a munkámmal meg voltak elégedve. A problémák akkor kezdődtek, amikor már Somorján, az új bolt megnyitásán munkálkodott a csapat. Az egész országból jöttek segíteni nekünk megnyitni az üzletet, többek között Dunaszerdahelyről, Trencsénből, Nagykürtösről. Az egyik hölgy zokon vette, hogy az anyanyelvemen szólok a szintén magyar, Dunaszerdahelyről érkező kollégához, valamint a telefonjaimat is magyarul intézem. Meg is jegyezték akkor többen, ha megjön a területi és a regionális menedzser, legyek inkább csendben, mert nem szeretik, ha valaki magyarul beszél” - nyilatkozta a somorjai hírportálnak a később elbocsátott dolgozó, Judy.

Az említett hölggyel vitává fajult a dolog. Judy mellett az arab származású üzletvezető állt ki. Mint mondta, az ő gyerekét is megtanította a szlovák mellett a saját anyanyelvére is, és mindenkinek joga van a saját anyanyelvét használni. Az önérzetes szlovák hölgy azonban a vita során kijelentette, hogy utálja a magyarokat, s az ő frissen nyílt nagykürtösi boltjában meg lesz tiltva a magyar beszéd - írja cikkében a hírportál.



Nyitás napján kezdődött a bonyodalom

„Jöttek az emberek. Ha egy somorjai lépett be, tudtam, hogy magyar vagy szlovák, rengeteg embert ismerek. A magyarokat magyarul köszöntöttem, a szlovákokat szlovákul. A magyar vásárlókat magyarul szolgáltam ki. A nyitás napján végig dolgoztam, ahogy vasárnap is, nem volt gond, minden rendben ment” - mondta a lány.

Következett a hideg zuhany

„Hétfőn a területi menedzser figyelt engem egész nap, de a munkámban nem talált kivetnivalót. Este mégis behívott az irodába, ahol a papír, amely alapján elbocsátottak, már az asztalon várt. Indokolnia nem kellett, benne voltam még a három hónapos próbaidőmben. Ez, ugye, hivatalosan rendben van. Kérdeztem az okát a dolognak, csak annyit mondott, hallott ezt-azt" - mesélte Judy, aki aláírta a papírt, s miközben adta le a dolgait, rákérdezett: „Nagy baj volt, hogy magyarul szolgáltam ki a vevőket?”

A területi menedzser válasza az volt, hogy miután belép valaki a boltba, nem köszönhet az eladó automatikusan magyarul, csakis szlovákul. Az érv, miszerint két somorjai magyar, ha ismeri egymást, normális, hogy magyarul beszélnek egymással, nem hatotta meg. Az sem, hogy Somorján több magyar lakik, mint szlovák. A magyarok ittlétét még a város eleji kétnyelvű tábla is jelzi azoknak, akik nem rendelkeznek helyismerettel.


Cáfol a Deichmann

A Deichmann cseh és szlovák divíziójának marketingvezetője a trafik.sk hírportálnak úgy nyilatkozott, a magyar nyelv használata sosem lehet ok az elbocsátásra, sőt a magyarul beszélő alkalmazottaik anyanyelvükön beszélhetnek a magyar ügyfelekkel. Szerinte a nőt nem is ezért bocsátották el, de a valódi indokról a munkajog és a személyes adatok védelme miatt nem tud nyilatkozni.

A magyar nő azonban nem hagyja annyiban, ezért a cég német tulajdonosánál tett panaszt, és ott azt ígérték neki, hogy foglalkozni fognak az ügyével. A nőnek a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő jogsegélyszolgálat jogásza felajánlotta a jogi segítséget; mint ahogy Szekeres Klaudia elmondta, úgy hírlik, hogy Somorján több boltban is tiltólistán van a magyar nyelv használata.

A Magyar Hírlap szerint a Deichmann Magyarország közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben a fentieken túl azt közli, hogy cégük elkötelezett a nemzetiségek és a helyi kultúrák tisztelete iránt. A cégcsoportban több mint 80 nemzetiségű munkatárs dolgozik, az üzleti érdeke pedig az, hogy vásárlóikkal a saját nyelvükön alakítsanak ki szoros viszonyt.

Rossznak tartja a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó jogszabályt az MKP

Az MKP tudomása szerint valóban megtörtént az eset, és bár nehezen bizonyítható be, de a Magyar Közösség Pártja elítél minden olyan esetet, amikor a nemzetiségi nyelvhasználat miatt kerül valaki hátrányos helyzetbe - tette egyértelművé Őry Péter, a párt önkormányzati és közigazgatási alelnöke.


Szerinte ez a történet is arra mutat rá, hogy a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó jogszabály teljesen rossz. Változtatni kell rajta a jövőben, ezért az MKP egyik célja a parlamentbe kerülése után a magyar nyelvhasználat egyenrangúvá tétele lesz - mondta.

Szlovákiában jövőre, március 5-én tartják a választások, a listák leadásának határideje a jövő hét végén lesz. Az MKP listáján a párttagok mellett civilek, a társadalmi élet különböző szereplői is rákerültek a minél szélesebb összefogás jegyében. A közvélemény-kutatási adatok szerint nagyon jó esély van rá, hogy a Magyar Közösség Pártja újra parlamenti tényezővé váljon - emelte ki Őry Péter.
Itt hallgathatja meg a beszélgetést.