45 éves az Apostol

Eredetileg dzsesszrock zenét játszott az Apostol együttes, széles körű ismertséget és népszerűséget azonban később, hatalmas slágereivel szerzett. A 45 éve alakult csapat, amely nemrég új lemezt készített, december 8-án a Syma-csarnokban ünnepli jubileumát.

"Mivel az elmúlt években, évtizedekben számos válogatásanyag jelent meg tőlünk, most nem a nagy slágerek összegyűjtése volt a cél, inkább a kevésbé ismert felvételeket szedtük össze, amelyek többsége eddig csak vinylen, kislemezeken jelent meg vagy rádiófelvételen létezett" - mondta Németh Zoltán billentyűs, az Apostol alapítója az MTI-nek.

Az Apostol együttes a  Papp László Sportarénában 2004-ben. MTI Fotó: Földi Imre

Az Apostol együttes a Papp László Sportarénában 2004-ben. MTI Fotó: Földi Imre



A CD (kiadó: Tom-Tom Records) címadó dala, az Okosabban kéne élni, Németh Gábor és Szenes Iván szerzeménye ugyan jól ismert az Apostol-koncertekről, de a szám stúdióváltozata több mint négy évtizede, 1974-ben csak egy kislemezen jelent meg. Hasonló volt a helyzet több más dallal, köztük A legtöbb ember ott hibázza el, valamint a Búcsúzik a nyár című számmal is. A legkorábbi, dzsesszrockos, a Blood Sweat & Tears- illetve Chicago-hatásokat hordozó időszak termése a Vándor, milyen az út.

"A korongra természetesen nem archív felvételeket tettünk, mind a 13 dalt újra rögzítettük, modernizált hangszerelésben, korszerű stúdiótechnikai körülmények között. A számok többségét már mi magunk se tudtuk volna fejből eljátszani, össze kellett próbálni őket" - szögezte le Németh Zoltán.

Az Apostol sikerkorszaka a populárisabb zenére áttéréssel 1974-ben kezdődött, az énekes Meződi József csatlakozása után. Olyan, mindenki által dúdolt slágerek születtek a hetvenes-nyolcvanas években, mint a Nehéz a boldogságtól búcsút venni, a Nem tudok élni nélküled vagy az Eladó, kiadó most a szívem. Az Apostol 1979-ig megtartotta kettősségét, itthon és külföldön is részt vett dzsesszfesztiválokon.

"Miután 1971-ben megnyertük a salgótarjáni országos könnyűzenei fesztivált, nagy reményekkel kopogtattunk az Országos Rendező Irodánál, de ott gyakorlatilag elhajtottak minket azzal, hogy a dzsesszrock rétegzene, senki nem kíváncsi rá. Ezért jó ideig csak kísérőzenekarként vagy töltelékprogramként működhettünk különböző produkciókban. A váltás a slágerzenére ennek ellenére nem tudatosan történt: a berobbanásunkat hozó Okosabban kéne élni véletlenül került hozzánk, Bolba Lajos, a Made in Hungary című rádióműsor zenei rendezője adta oda nekünk. Később is odafigyeltünk arra, hogy ha slágerzenét is játszunk, a dalok igényesen legyenek megírva, a fúvósok ezt erősítették" - idézte fel a zenész.



Az együttes a nyolcvanas évek közepétől a színházi zene felé fordult, a Rockszínház tagjaként számos sikeres produkcióban - Sztárcsinálók, Evita, Jézus Krisztus Szupersztár, Nyomorultak, Miss Saigon, Sakk - működött közre. Ezt a műfajt idézi del a CD-n a Látnom kell a célt, de szintén nem tipikus Apostol-szám A kígyó című dal sem. A csapat "újrafelfedezését" a kilencvenes évek második fele hozta, amikor több válogatásalbum is megjelent.

"December 8-án a Syma-csarnokban az Óbudai Danubia Zenekar lesz a jubileumi koncert vendége, a slágereinket most először fogjuk igazi szimfonikus hangzással, vonósok közreműködésével előadni. Ott lesz velünk Muck Ferenc szaxofonos, aki az Apostol állandó külső tagja" - mondta végül Németh Zoltán az MTI-nek.

Az Apostol mai felállása - Németh Zoltán (billentyűs hangszerek), Meződi József (ének), Pete László (harsona), Baranski László (gitár), Szaniszló Lajos (trombita), Szabó Ferenc (dob) - 1984-től állandó, a hangzást két vokalista, Berecz Bea és Demjén Noémi teszi teljessé.