Olyan telünk lesz, amilyen még nem volt

Ha a népi jóslatokat vesszük alapul, akár fehér karácsonyunk is lehet.

Idén enyhébb és szárazabb télre számíthatunk, mint az elmúlt években, évtizedekben – mondta el a hirado.hu-nak Fejős Ádám, az M1 meteorológusa.

(MTI-fotó: Balázs Attila)



Magasabb lehet az átlaghőmérséklet

Az enyhébb télre abból lehet következtetni, hogy a legfrissebb mérések alapján az Atlanti-óceán tengerfelszín hőmérséklete magasabb a szokásosnál, ez pedig a Kárpát-medence téli hónapjainak időjárásában is megmutatkozik. „Mivel nyugatias szelek övében vagyunk, így általában az Atlanti-óceán felől jön az a levegő, amiben élünk” – magyarázta.

„Nem azt mondom, hogy nem lesznek nappali fagyok, de vélhetően többször leszünk az átlag felett, mint alatta” – tette hozzá.



Lehetnek nagy hőmérsékleti kilengések

Ezt támasztják alá a Középtávú időjárás-előrejelzések Európai Központjának az OMSZ honlapján közzétett eredményei is. Az előrejelzés alapján december 13-áig, azaz Luca napjáig általában pár fokkal az átlag fölött lesz a hőmérséklet és kevés csapadék várható.

A meteorológus felhívta rá a figyelmet, hogy ugyan enyhébb télre számíthatunk, de lehetnek nagy hőmérsékleti kilengések. Fejős Ádám emlékeztetett, hogy tavaly is nagyon enyhe telünk volt, alig volt fagy, de azért szilveszter környékén rendkívüli lehűlést tapasztaltunk.

Lehet fehér karácsonyunk

A másik kérdés, ami talán sokakat foglalkoztat, hogy fehér karácsonyunk lesz-e. Tudományos szempontból ezt nehéz megjósolni a légköri változások miatt. De vannak népi mondásaink, ezek közül az egyik legismertebb mondás, hogy „ha Katalin kopog, karácsony locsog” és így van ez fordítva is, azaz, „ha Katalin locsog, karácsony kopog” – emlékeztetett a meteorológus.

A népi hiedelmek szerint lehet fehér karácsonyunk – emelte ki Fejős Ádám, de hozzátette, hogy ennek tudományos alapja nincs, pusztán néphagyomány.

MTI Fotó: Mohai Balázs



Magyarázatként elmondta, hogy Katalin napján ugyan nem volt csapadék szinte sehol az országban, de az azt megelőző napokban és csütörtökön is nedvesebb idő volt, így Katalin környéke locsogott. Ennek alapján, ha igaz a néphagyomány, karácsony kopogni fog, azaz az ünnepen hidegebb időre számíthatunk, mint november utolsó napjaiban, és ha esik majd csapadék, az a hideg miatt nagy valószínűséggel hó lesz – magyarázta Fejős Ádám.

Még ma is odafigyelünk a népi jóslásokra

A népi időjárásjóslások évszázados megfigyeléseken alapulnak, és az emberek többsége még ma is odafigyel rájuk. Például a Katalin napjához köthető népi jóslat benne van a köztudatban, szinte mindenki ismeri – mondta a hirado.hu-nak Tátrai Zsuzsanna. A néprajzkutató úgy látja, hogy ezek a népi jóslatok többnyire még ma is megállják a helyüket.

A magyar néphagyományokat régen a kalendáriumok terjesztették, emellett szájról szájra is terjedtek. Hogy könnyebben rögzüljenek a jóslások, a mondatokat rigmusokba szedték. Így hagyományozódott ránk például a már említett, Katalin napjához kötődő „előrejelzés” vagy a „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál” jóslat.

Felmelegedés kezdődik hétvégén

A népi időjárásjóslásokon kívül néhány hét múlva már meteorológiai előrejelzések is lesznek arról, hogy fehér lesz-e az idei karácsony. Addig azonban marad a rövid távú előrejelzés. Ennek alapján hétvégétől lassú felmelegedés kezdődik, és a jövő héten már 10-11 fok is lehet. A szabadtéri hő- és komfortérzetet azonban megzavarja, hogy szeles idő várható, amit már hétvégén az ország legnagyobb részében érezni fogunk.