A kiskorú lány megerőszakolásával vádolt filmrendezőt nem adják ki a lengyelek

A krakkói bíróság döntött Roman Polanski ügyében.

A krakkói körzeti bíróság október végén elutasította a Los Angeles-i ügyészség kérelmét, hogy kiadják az Oscar-díjas rendezőt az Egyesült Államoknak, ahol a most 82 éves Polanski 38 évvel ezelőtt bűnösnek vallotta magát egy akkor kiskorú lány megerőszakolásában.

Roman Polanski lengyel rendező egy krakkói sajtóértekezleten . (MTI/EPA/Jacek Bednarczyk)



A bíró októberben elfogadta a rendező ügyvédeinek álláspontját, amely szerint Polanski az 1970-es években alkut kötött az amerikai ügyészséggel és azt be is tartotta azzal, hogy önként börtönbe ment egy rövid időre. A lengyel ügyészség szerint az amerikai bíró viszont megsértette Polanski jogait azzal, hogy a letöltött büntetést figyelmen kívül hagyva az alkut a rendező kárára meg akarta változtatni.

Amikor Polanski 1977-ben bűnösnek vallotta magát abban, hogy egy Los Angeles-i fotózás során szexuális kapcsolatot létesített egy akkor 13 éves lánnyal, azaz a törvény szerint megerőszakolta, vádalkut kötött. Ennek értelmében 42 napot pszichiátriai megfigyelés alatt, elzárva töltött.

A Los Angeles-i ügyészség január elején fordult újabb kérelemmel Lengyelországhoz Polanski kiadatása érdekében. Lengyelország 2010-ben egyszer már elutasította a kiadatási kérelmet, akkor a bűnügy elévülésére hivatkozott.

A filmrendező Párizsban él, de Krakkóban is van lakása. Szülőhazája kedvelt híressége, a közvélemény nagyrészt az ő pártját fogja. 2002-ben nyerte el a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat A zongorista című filmért, korábban kétszer is jelölték, először a Kínai negyed (1974), majd a Tess című alkotásáért (1979).

Legújabb filmjét Lengyelországban forgatja, ám a kiadatási kérelem jóváhagyása esetén a készülő alkotás is veszélybe kerülhet. A rendező mozgását az Interpol 188 országban érvényes körözése korlátozza, mivel azonban csak Lengyelországban, Franciaországban és Svájcban tartózkodik, így eddig elkerülte a kiadatást.



Tavaly októberben, amikor az amerikai hatóságok újból megpróbálták őrizetbe vetetni Lengyelországban a varsói Zsidó Múzeum avatására érkezett rendezőt, Rafal Trzaskowski külügyminiszter-helyettes ugyancsak azt mondta, hogy Varsó nem lát okot az őrizetbe vételre és a kiadatásra, mert a bűncselekmény már elévült Lengyelországban.