Már csak néhány nap, és kiválaszthatjuk a karácsony díszét

Sokfelé már az elmúlt hetekben karácsonyi díszbe borultak a bevásárlóközpontok és az utcák, javában készülnek az ünnepre a zalai fenyőháromszögben is. Egy hetet lehet csúszni, de sokat nem, hiszen az időjárás nem befolyásolja, hogy mikor lesz karácsony. A Zala megyei Surdon és környékén most kezdődik- a megszokottnál egy héttel később - a fenyőfák kitermelése. Először azok álltak neki a munkának, akik hűtőkocsival külföldre szállítva értékesítik a fenyőfát.

Surdnak 628 lakosa van, 97 százalékuk fenyőfával foglalkozik. Még a kisgyerekek is segítenek, belenőnek a munkába, a szaktudás generációról generációra öröklődik - mondta el a település polgármestere a Kossuth Rádió Közelről című pénteki adásában. A fenyőkkel rengeteg a munka. A csemetét 2-3 éves korában kell kiültetni, és 8-10 éves koráig kell gondozni, hogy másfél-két méteresre nőjön. Közben permetezni, kapálni, a tövét kaszálni kell - mutatott rá Kanász János, aki maga is foglalkozik fenyőfákkal.

Karácsonyfának szánt fenyőket pakol egy férfi. (MTI-fotó: Varga György)



Az idei kivágást egy héttel kitolta az enyhe idő, azok viszont, akik hűtőkocsiban tárolják a fákat, és külföldre, elsősorban a szomszédos országokba szállítanak, már nekifogtak. A nagyüzem csak a következő időszakban indul - mutatott rá a polgármester.

Hozzátette azt is, hogy az elmúlt évek tapasztalatiból ítélve az árak nyomottak lesznek idén is, pedig az eladásból évről évre egyre kevesebb marad a surdiaknak. Folytatják azonban, nincs más választásuk. Az árusítás alatt kissé kiürül a település, de azért a rendőrség és a polgárőrség munkájának köszönhetően biztonság van.
Hallgassa meg!