A Fitch jóslata szerint idén már nyereséges lesz a magyar bankrendszer

Az idén valószínűleg már nyereséges lesz a magyar bankrendszer a tavalyi rekordveszteség után - jósolta pénteken Londonban ismertetett szektorelemzésében a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő szerint javul a magyar bankrendszer működési környezete, ugyanakkor a szektor kilátásai továbbra is gyengék, tekintettel a reálgazdaság lanyha hiteligényére, a korábbi időszakról áthúzódó jelentős problémákra, valamint az alacsony kamatszintből adódó szűkös kamatrésekre.

London, 2015. november 19. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet londoni irodájának épülete 2010. április 29-én. Londoni pénzügyi elemzők szerint van rá esély, hogy a nemzetközi hitelminősítő visszaemeli a magyar szuverén besorolást a befektetési ajánlású kategóriába 2015. november 20-án.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet londoni irodájának épülete (Fotó: MTI/EPA)





A nemzetközi hitelminősítő szerint javul a magyar bankrendszer működési környezete a magyar gazdaságban zajló kedvező folyamatok miatt, és a kormány is elkötelezte magát a bankok üzleti környezetének fokozatos normalizálása mellett. Ezt tükrözi az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) februárban aláírt memorandum is, amelyben a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy tartózkodik a bankok számára hátrányos új jogszabályok meghozatalától, és döntött a bankok különadójának jövőre kezdődő csökkentéséről is - hangsúlyozzák a Fitch elemzői.

A Fitch Ratings szerint ugyanakkor a szektor kilátásai továbbra is gyengék, tekintettel a reálgazdaság lanyha hiteligényére, a korábbi időszakról áthúzódó jelentős problémákra, valamint az alacsony kamatszintre.

A Fitch londoni elemzői szerint valószínűtlen, hogy a magyar bankrendszer nyereségessége visszatér a pénzügyi válság előtti évek szintjére, mivel a korábbi eredményeket a gyors növekedés és a laza hitelkihelyezési normák duzzasztották fel. A szabályozói környezet azóta sokkal szigorúbbá vált, beleértve a tőkemegfelelési követelményeket - áll a Fitch Ratings értékelésében.

A cég szerint az újonnan problémássá váló kinnlevőségek aránya viszont már tetőzött, és a szektorszintű eszközminőség várhatóan jórészt stabil marad a közeljövőben, tekintettel a kihelyezések növekedésének lassúságára, valamint a devizaalapú lakossági ingatlanhitelekből eredő hitelkockázatok felszámolására.

A szektor forintlikviditása erőteljes, a bankok javították önfinanszírozási kapacitásukat a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása után. Több nagybank esetében a tőkeellátottság továbbra is gyenge pont, de ezt a problémát enyhítik külföldi tulajdonos bankok tőkeinjekciói - áll a Fitch ratings pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő a múlt héten megerősítette a "BB plusz" szintű - a befektetési kategóriától egy fokozattal elmaradó, de pozitív kilátású - magyar adósosztályzatot.

A magyar bankszektorról pénteken összeállított új elemzésében a Fitch Ratings megismételte a múlt heti osztályzati megerősítéshez fűzött azon megállapítását, hogy a pozitív kilátású "BB plusz" devizaadós-besorolás tükrözi a magyar gazdaság tavaly és idén mutatott erőteljes növekedési teljesítményét, valamint a 2011 óta rendre jelentős többletben záró folyómérleg-egyenleget, amely segítette a külső adósságkötelezettségek csökkentését.

A cég szerint az államháztartási hiány fokozatos zsugorodása is elősegíti a hasonló besorolású szuverén adósokéhoz képest még mindig magas államadósság-ráta mérséklését, emellett a bankszektor működési környezetének javulása várhatóan hozzájárul a banki hitelezés újjáéledéséhez.

A Fitch Ratings megerősítette, hogy az idén 2,9 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a tavalyi 3,7 százalékos GDP-bővülés után.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service nemrégiben az addigi negatívról stabilra javította a magyar bankrendszer kilátását, azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar bankok működési környezete stabilizálódik a következő 12-18 hónapban a viszonylag erős gazdasági növekedés közepette.

A Moody's is kiemelte azt a véleményét, hogy változóban van a magyar kormány politikai alapállása a bankszektorral kapcsolatban, és ennek egyik megnyilvánulása volt az EBRD-vel februárban aláírt memorandum, amely tartalmazza a bankadó fokozatos csökkentésének tervét is.