Tálas Péter szerint nem vágnak vissza az oroszok

A szakértő úgy véli, nem nagyon lesz geopolitikai következménye annak, hogy Törökország kedden lelőtt egy orosz vadászgépet.

Tálas Péter ezt az álláspontját a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön azzal indokolta, hogy a két országot szoros gazdasági kapcsolat fűzi össze, amelyre mindkét félnek szüksége van. Hozzátette, szakértők egyébként is számítottak az incidensre, hiszen voltak előzményei. A törökök többször jelezték Oroszországnak, hogy nem szeretnék, ha megsértené a határait, valamint ide sorolható az az eset is, amikor Törökország lelőtt egy drónt, amely állítólag Oroszországé volt - fűzte hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök. (EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)



Tálas Péter úgy vélte, a gép lelövése egyfajta figyelmeztetés volt Oroszországnak, hogy bizonyos határokat érdemes betartani. A szakértő jól megfontolt török lépésnek nevezte az esetet, hiszen Törökország a NATO tagországaként számíthatott arra, hogy a szervezet az ő oldalára áll majd az eset után.

Török harci repülőgépek kedden reggel lőttek le a török-szíriai határnál egy Szu-24-es orosz vadászgépet, amely - Ankara szerint - megsértette a török légteret. Moszkva szerint viszont a gép végig Szíria légterében haladt.
Hallgassa meg a teljes beszélgetést!