Nógrádi: A törökök erőfitogtatást hajtanak végre

Békében egy orosz gépet lelőni ugyanúgy nem szokás, ahogy egy amerikait sem - tette egyértelművé a biztonságpolitikai szakértő. A török harci repülőgépek kedd reggel lőttek le egy orosz vadászbombázó repülőgépet a török-szíriai határnál.

Attól kezdve, hogy a jelenlegi török vezetés abszolút többséget szerzett a választáson, új stratégiai célokat követ. Európával szemben az erő pozíciójával akar fellépni, azt hangsúlyozva, hogy Törökország fontosabb Európának, mint fordítva, a NATO előtt pedig egyértelműen szimbolizálni akarja, hogy a térség meghatározó középhatalma - mutatott rá Nógrádi György a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Putyin orosz és Erdogan török elnök. (EPA/Yuri Kochetkov)



A törököknek hagyományosan rossz a viszonyuk valamennyi szomszédjukkal, és hónapok óta feszültségek vannak az orosz-török kapcsolatokban, még a határövezetben is voltak súrlódások a katonai erők között, de ebből nem következik egy orosz gép lelövése - állapította meg a biztonságpolitikai szakértő.

Török erőfitogtatás 

Lehet, hogy jogilag a törököknek igazuk volt, de csak néhány másodpercet töltött a légterükben a repülő. Egy orosz gép lelövéséhez nagyon magas szintű parancs kellett, kérdés, ki adta ki? - tette fel a kérdést. Az elmúlt hetekben ráadásul nemcsak orosz bombázók sértették, sérthették meg a török légteret, mégsem lőtték le őket - jegyezte meg.



Szerinte a törökök erőfitogtatást hajtanak végre, a politika mutatni akarja, hogy ereje teljében van, az abszolút hatalommal élni akar, befelé és kifelé egyaránt. Békében azonban egy orosz gépet lelőni ugyanúgy nem szokás, ahogy egy amerikait sem - tette egyértelművé.

Nem lesz háború 

Nógrádi György úgy vélekedett, nagy feszültség várható, orosz katonai retorzió azonban nem lesz. Moszkva már bejelentette: elege van abból, hogy a törökök a világpiaci ár töredékéért veszik az olajat az Iszlám Államtól. Felkérték az orosz turistákat is, hogy ne menjenek Törökországba, mert ott ugyanakkora a terrorveszély, mint Egyiptomban. A NATO felettébb óvatos, ugyanis ki kell állnia Törökország mellett, mert szövetségese, ugyanakkor mindkét felet felszólította, hogy próbáljon meg rugalmasságot tanúsítani - vázolta a biztonságpolitikai szakértő.
Hallgassa meg!