Csillogás a meghittséggel szemben - egyre több magyar wellnessezik karácsonykor

Sokan, sokféle okból döntenek a szállodai karácsony mellett. A szakember szerint lehet egy hotelben mesés karácsonyunk, de ha ott van másik ötven család, akkor pont az a melegség, az az intimitás sikkad el, amire egyre nagyobb szükségünk lenne.

Évről évre egyre több család dönt úgy, hogy a karácsonyt távol töltik otthonuktól, elutaznak valamelyik vidéki wellness-, gyógy- vagy kastélyszállodába - tudta meg a hirado.hu a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségétől. Sokan, sokféle indokból döntenek a szállodai karácsony mellett. Vannak, akik a kapkodást, a stresszt és az idegeskedést akarják hátrahagyni, és vannak, akik a konfliktusok vagy a felkavaró emlékek elől menekülnek.

(MTI-fotó: Mohai Balázs)



Inkább felejteni, mint ünnepelni mentek

Néhány évvel ezelőtt egy budapesti wellness-szállodában karácsonyozott édesanyjával és testvérével a hirado.hu-nak nyilatkozó Zsóka. Azért döntöttek úgy, hogy egy számukra semleges helyen töltik az ünnepet, mert nehezen tudtak volna otthonukban megbirkózni azzal az érzéssel, hogy már nem négyen, csak hárman vannak a fa körül.

„Három éjszakát töltöttünk egy wellness-szállodában, rengeteg ember jött ünnepelni, mi inkább felejteni és magunkat másképp jól érezni. A szállodában hatalmas karácsonyfa volt felállítva a bejáratnál és az étteremben is csodás volt a dekoráció. Kisgyerekesek, fiatal párok, családok döntöttek ugyanúgy, mint mi, csak mindenki más–más okból” – mesélte a lány.

A szálloda egy pillanatra sem hagyta program nélkül a vendégeket. Hol műsort szerveztek, hol zongorista ült le a Bösendorfer elé és játszott egész este. „A sok ember és a vidám arcok húztak magukkal, ettünk, ittunk, csúszdáztunk, hóban futottunk” – tette hozzá.

[hmspolls id="151"]

„Családosoktól a nyugdíjasokig mindenféle ember jön”


Az egyik négycsillagos hajdúszoboszlói hotelben már most is alig akad szabad szoba a karácsonyi ünnepek idejére. A szálloda 170 szobájából, már csak 10 szabad – számolt be róla a hirado.hu-nak Tóth-Csontos Csilla.

A Hotel Silver értékesítési és marketingreferense úgy látja, hogy három éve kezdett el nagyon közkedveltté válni a szállodai karácsonyozás. „A családosoktól a nyugdíjasokig mindenféle ember jön” – mondta. A hotelben karácsonykor gyertyafényes ünnepi vacsorán vesznek részt a vendégek, továbbá bejglipartit is tartanak, a gyerekeket pedig képzett animátorok szórakoztatják.

(MTI-fotó: Czika László)



Menekülnek a stressz és a veszekedések elől

Az egyik legáltalánosabb ok, hogy a munka miatt nincs elegendő idő felkészülni az ünnepre. A sütést-főzést, takarítást inkább teherként éli meg az ember, semmint örömteli készülődésként. Sokan azt akarják elkerülni, hogy ne fáradtan, kimerülten rogyjanak le a kanapéra karácsonyeste.

A másik ok, hogy hiányoznak a bensőséges érzések – mondta a hirado.hu-nak Szabó Melinda. A pszichiáter, szociológus szerint egyre jobban jellemző, hogy az emberek nem tudják kimutatni vagy félnek kimutatni érzéseiket. „Karácsonykor elképesztően sok veszekedés robban ki a családokban. Egyrészt a kapkodás, a stresszes készülődés miatt, másrészt azért, mert hirtelen sok időt töltenek együtt, és felszínre törnek azok a problémák, amelyeket a hétköznapokban a szőnyeg alá söpörnek” – vázolta a szakember.

Sokan mozaikcsaládban élnek, és ott komoly fejtörést okozhat a szervezés. Vannak, akik nem vállalják a döntést és a szervezést, inkább kilépnek a helyzetből és elutaznak – tette hozzá.
A vidéki wellness-, gyógy- és kastélyszállodákban az ünnepek alatt többnyire 3-4 éjszakás félpanziós csomagot kínálnak. Karácsonykor tipikus karácsonyi vacsorát szolgálnak fel és ajándékozást rendeznek, az ünnepnek megfelelő dekorációval.

Bükfürdő, Hévíz, Hajdúszoboszló és Sárvár a legnépszerűbb

Régebben jobbára az egyedülálló, magányos emberek döntöttek a szállodai ünneplés mellett. Mára ez Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint megváltozott. Ma már sok fiatal pár is a wellness mellett dönt, hogy elkerülje a családi vitákat, és semleges maradjon, megfigyelhető, hogy egyre több család is szállodai karácsonyt választja. „Sok esetben megy az egész család, nagyszülőkkel együtt. Úgy adnak örömet egymásnak, hogy stresszmentesen együtt vannak” – mondta az elnök.

A magyar családok többnyire a vidéki wellness-, gyógy- és kastélyszállodákat választják. A legnépszerűbb helyek Bükfürdő, Hévíz, Hajdúszoboszló és Sárvár – nyilatkozta Niklai Ákos, aki arról is beszélt, hogy a karácsonykor Magyarországra érkező külföldiek inkább a budapesti hotelek mellett döntenek.

Idén is sokan fognak szállodában karácsonyozni

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének előrejelzése szerint karácsonykor a vidéki wellness-, gyógy- és kastélyszállodák foglaltsága 70-80 százalék közötti lesz. Budapesten a karácsonyi ünnepek alatt 50-70 százalékos kihasználtságúak lehetnek a szállodák, míg szilveszterkor vidéken és a fővárosban is telt ház várható.

(MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)



Csillogás a meghittséggel szemben

Szabó Melinda szerint az ünnep vallási része mintha eltűnt volna, és másról szól a karácsony, mint régen. „Azt gondolom, hogy egy szállodai karácsony nagyon csillogó, nagyon fényes, de kevésbé intim. Lehet egy szállodában mesés karácsonyunk, de ha ott van másik ötven család is a fa körül, akkor pont az a melegség, az az intimitás szorul háttérbe, amire egyre nagyobb szükségünk lenne” – mondta a szakember.

Ha wellness-szállodában töltjük a karácsonyt, akkor mi különbözteti meg az ünnepet egy bármelyik más wellnesshétvégétől? – vetette fel a pszichiáter, aki szerint értékesebb, tartalmasabb együttlétekre lenne szükség, nem lenne szabad hagyni, hogy a pénzről, az ajándék nagyságáról és a csillogásról szóljon minden.