Nógrádi György biztos benne, Magyarország jól döntött

A Balkánon azt is nehéz megjósolni, mi történik a következő fél órában, a német kancellár széke még soha nem ingott ennyire, és már nem az a kérdés, lesz-e terrortámadás, hanem, hogy mikor Németországban.

Bajorország után egy újabb német tartomány, Szász-Anhalt konzervatív miniszterelnöke is követeli, hogy Németország jelölje meg előre, legföljebb mennyi menekültet hajlandó befogadni. Reiner Hasselof, az Angela Merkel vezette CDU politikusa egy lapinterjúban kifejtette: a tartományok kapacitása alapján meg kell jelölni az ország egészére vonatkozó felső határt. Hozzátette: a CDU decemberi kongresszusán határozatot kell hozni a felső határ kijelöléséről, mert a 2,2 millió lakosú Szász-Anhalt évente legfeljebb 12 ezer menekültet tud befogadni.

A civilek és a politikusok is egyre jobban kritizálják a német kancellárt, Angela Merkel bele is bukhat a migrációs válságba - mondják hónapok óta szakértők. Nógrádi György szerint nem járna a szélsőségesek megerősödésével Merkel távozása, Németország ugyanis Európa egyetlen állama, amely a múltját tisztességesen feldolgozta, a szélsőségesek jelenléte pedig periferikus - fogalmazott a biztonságpolitikus.

Schäuble nem megoldás

A szakértő az M1 reggeli műsorában reagált arra is, hogy a német politikusok népszerűségi listáját, amelyen egyébként a kancellár a negyedik, a 73 éves Wolfgang Schäuble vezeti. Azt mondta, előfordulhat ugyan, hogy a tolószékben ülő pénzügyminiszter még átmenetileg valamikor kancellár lesz, de a kora, képessége már biztosan kevés ahhoz, hogy végrehajtsa, amit most Európa vezető hatalmától várnak.

Fogy a bázis

A felvetésre, hogy várható-e fordulat Németországban a párizsi események után, emlékeztetett: Juncker és Merkel is rögtön úgy reagált a terrortámadás után, hogy az európai menekültpolitika nem változik, ugyanakkor a fő tömeg a CDU-ból és SPD-ből folyamatosan hagyja ott, belügyminisztere pedig napok óta támadja a kancellárt, és felső limitet követel, ahogyan az SPD frakcióvezetője is. A mostanában már a felolvasásokban is szokatlanul sokat bakizó Merkelt pedig továbbra is nagyon keményen bírálja, sőt oktatja Horst Seehofer bajor miniszterelnök, aki már azt is bejelentette, jövőre elmegy tárgyalni Putyinnal, „egyedül csinál világpolitikát”.

Soha nem hallott mondatok

A CSU kongresszusán eközben olyan mondatok hangoznak el, amelyek még soha, a volt védelmi miniszter például azt mondja, a német alaptörvénynél előrébb való az emberek élethez való joga, és nem szabad több migránst beengedni. Mindeközben Németországban már nem arról beszélnek, lesz-e terrortámadás, hanem arról, mikor, a Die Zeit pedig arról ír, az Iszlám Állam stratégiája Európában a multikulturális társadalom maradványait felszámolni, lehetetlenné tenni az őshonos európaiak és a bevándorlók együttélését.

Magyarország jól döntött

Beigazolódott tehát, hogy Magyarország jól döntött, amikor lezárta határait, ettől kezdve ugyanis a terrorfenyegetettség nálunk nem növekedett, miközben a Balkánon még azt is nehéz megjósolni, mi történik a következő fél órában – mondja Nógrádi, aki a vasárnapi brüsszeli EU-török csúcstalálkozótól mindenképp fordulatot vár, akármilyen eredmény is születik.