Kövér László közös európai migrációs politikát sürget

Égető szükség van egy közös európai migrációs politikára, meg kell védeni az Európai Unió külső határait, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket - hangsúlyozta Kövér László szerdán Hágában, ahol Ankie Broekers-Knol, a holland parlamenti felsőház, a szenátus elnökének meghívására tett látogatást.

Az Országgyűlés elnökének látogatásán a parlamenti és kétoldalú kapcsolatok erősítése mellett elsősorban a migrációs válság kérdésének lehetséges megoldásai voltak napirenden. Magyarország nyitott a közvetlen kapcsolattartás és tapasztalatcsere előtt minden kérdést illetően, ahogy a most legégetőbb, illegális migráció tekintetében is - nyilatkozta a házelnök az MTI-nek szerdán.



Kövér László Hollandia kormányzati székhelyén Ronald Plasterk belügyminiszterrel, Anouchka van Miltenburggal, a parlament alsóházának elnökével, a felsőház külügyi, európai uniós és bevándorlási bizottságának tagjaival, valamint parlamenti képviselőkel találkozott.

Az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott:  a tárgyalások során sikerült ismertetni és megértetni a magyar álláspontot a migrációs kérdésben.

A holland vélemények igen eltérőek Magyarország migrációs politikájának megítélésben, de ha korábban voltak is fenntartások a technikai határzárat illetően, mostanra sokkal megértőbben tekintenek a hollandok mindarra, amit Magyarország tesz a helyzet súlyosbodása ellen. Magyarország konkrét intézkedései és a többi európai ország álláspontja között egyre kevesebb a különbség e tekintetben - számolt be tapasztalatiról a házelnök.

A migrációs válság az unió működési problémáira hívja fel a figyelmet, amelyeket nem lehet már a szőnyeg alá söpörni - fogalmazott Kövér László, utalva Hollandia 2016 januárjában kezdődő fél éves soros uniós elnökségére. Európa jövőjéről kell beszélnünk akkor, amikor a migráció ügyét próbáljuk megoldani - emelte ki.

Ezzel kapcsolatban a házelnök arra is kitért, hogy közel vannak a magyar és a holland álláspontok az unió szerepének tekintetében, miszerint több hangsúlyt kellene kapniuk a nemzeti parlamenteknek és azok együttműködésének.

Kövér László a tanácskozások során szóba hozta az úgynevezett "mini Schengen" ötletének kérdését, amelyre a házelnök megfogalmazása szerint nem kapott megnyugtató választ. A politikus szerint nem reális a felvetés, amely az Európai Uniót gyengítő politikai konfliktusokkal és morális válsággal járna. Egy ilyen jellegű "exkluzív klub" létrehozása Magyarország és a többi kívül rekedt tagállammal szemben méltánytalan lenne - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a kvótarendszer kötelezővé tétele is az unió írott szerződéseinek sárba tiprása.

A külső határok védelmének magyar vonatkozásában Kövér László kiemelte: Magyarország volt az egyetlen olyan ország, amely morális és politikai kockázatot is vállalva erősítette és védte meg az uniós határokat. Az intézkedések helyességét egyre több európai ország, köztük Hollandia is elismeri - hívta fel a figyelmet az Országgyűlés elnöke.

Kövér László és Ronald Plasterk belügyminiszter megbeszélésén a migrációval és a párizsi merényletsorozattal összefüggésben a biztonsági kérdésekről is szó esett. A belső kockázatok elhárításának elsődleges feladatával kapcsolatban a politikusok megerősítették, hogy továbbra is szorosan együttműködnek és erősíteni fogják az információcserét a biztonsági szolgálatok tekintetében is - tájékoztatott az Országgyűlés elnöke.

Az Európai Uniónak közösen és összehangoltan kell fellépnie nemcsak a terroristákkal szemben, nemcsak a szíriai konfliktusban, hanem minden szélsőséges ideológia terjedésének megakadályozása érdekében - tette hozzá. Kövér László a hollandiai magyarokkal és a magyar szervezetek képviselőivel is találkozott háromnapos látogatása során.