Újra útlevél kell majd Nyugatra?

Egy kisebb belső schengeni zónát hoznának létre a nyugat-európai országok. A hollandok elképzelése szerint Németország, Ausztria és a Benelux-államok tartoznának a „mini-Schengenbe”. Azaz nem lenne benne Magyarország, de kimaradnának például az olaszok, a franciák és a szlovákok is. A minizónán kívül tranzitzónákat hoznának létre a menekülteknek. A szakértő szerint az ötlet jogilag nonszensz, gyakorlatban megvalósíthatatlan, ráadásul a célját sem igen látni.

Bár az Európai Bizottság már bejelentette, hivatalosan is megvizsgálja majd a hollandok javaslatát, Kovács István az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint az jogilag nonszensz, a gyakorlatban megvalósíthatatlan, ráadásul a célját sem igen látni, hiszen a radikális dzsihadisták éppen azokon a területeken vannak - a mini-Schengenhez várhatóan csatlakozna Franciaország is -, amelyeket most elzárnának. Az M1 reggeli műsorában hozzátette azt is: a tervezett tranzitzónák létrehozása azt üzeni, nem is annyira a terrorizmus miatti biztonsági intézkedésekről, mint inkább a menekültválság egy sajátos megoldásáról lehetne itt szó.

Nem ez a megoldás

Jogilag ugyanakkor mindez elképzelhetetlen, 1998, az amszterdami szerződés óta a schengeni rendelkezések, amelyekből a legtöbb uniós állampolgár profitál, az EU jogának részei, ezeket pedig öt tagállam önkényesen nem változtathatja meg – hangoztatta Kovács. Emlékeztetett arra is, a mini-Schengen az utazás szabadsága mellett az áruk szabad áramlásának korlátozása is komoly gazdasági gondokat okozna. Nyilvánvaló, hogy az igazi megoldás - tette hozzá az igazgató – nem Schengen zsugorítása, hanem a külső határok hatékonyabb védelme, amiért eddig Magyarországon kívül még nem nagyon tett senki.



A szabályokat nem lehet felülírni

Mini-Schengen létrehozását egyébként csak a jelenlegi alapszerződés módosításával lehetne elérni, ehhez pedig a 28 tagállam jóváhagyása is kellene, amit nyilván nem kapna meg a javaslat – hívta fel a figyelmet Kovács. Egy ezt megkerülő kormányközi megállapodás még reális megoldás lehetne, de ez sem írhatná fel a jelenlegi szabályokat, azaz nem történhet meg, hogy a magyar állampolgárokat ellenőrzik a határon, a javaslattal érintetteket viszont nem, mert ezt kimondottan tiltja a schengeni jog – fejtette ki a szakértő az M1 reggeli műsorában.