Lézerrel égették meg egy pilóta retináját a Heathrow-n

Súlyosan megsebesítették a szemén lézerrel a British Airways légitársaság egyik pilótáját leszálláskor a Heathrow repülőtéren, a brit pilóták szakszervezete megkongatta a vészharangot. Az incidens még márciusban történt, a pilóta azóta nem szállt fel. "Egyik retinája megégett" - mondta el hétfőn Jim McAuslan, a brit utasszállító-pilóták szövetségének (BALPA) főtitkára.

McAuslan szerint a lézer katonai eszköz lehetett, mert a boltokban kapható lézertollak nem okoznak ilyen sérüléseket. Az áldozat, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra, az adott járaton másodpilóta volt. A leszállás után kórházba szállították, és azóta nem vezetett repülőgépet.



Ez nagyon aggasztó - mondta Jim McAuslan, aki szerint ez volt a legsúlyosabb ilyen incidens Nagy-Britanniában. Egyre elterjedtebbek a futballstadionokban is használt lézertollak - tette hozzá.

A BALPA szerint a brit légitársaságok pilótáinak fele volt hasonló támadás áldozata az elmúlt évben. A londoni Heathrow repülőtér különösen veszélyes: tavaly 168 ilyen eset történt.