Alig két nap után visszavonták a német induló eurovíziós jelölését

Két és fél nap után vonta vissza Xavier Naidoo R&B énekes eurovíziós jelölését a német NDR tévécsatorna, akkora felháborodást váltott ki az induló személye.

"Amilyen gyorsan csak lehet, új fellépőt kell találnunk a jövő évi stockholmi fináléra, aki az országot képviseli" - magyarázta a dpa hírügynökségnek Thomas Schreiber, a német közszolgálati csatorna koordinátora.

Az Eurovíziós Dalfesztivál német ügyeiért felelős NDR dönt az induló személyéről. Csütörtökön ők hozták nyilvánosságra, hogy Xavier Naidoo képviseli az országot Stockholmban, a jelölésért nem kell más énekesekkel összemérnie tudását.



Azonnal dühös kritikák érték a döntést az interneten. Az NDR szombaton végül visszavonta Naidoo jelölését. "Azt tudtuk, hogy a zenész megosztó személyiség, jelölése vitákat fog kiváltani, ám ilyen heves reakciókra nem számítottunk" - hangsúlyozta Schreiber.

A 44 éves, indiai és dél-afrikai származású soulénekes Naidoo-t vitatott kijelentései miatt korábban is többször érte kritika. A német egység napján 2014-ben egy jobboldali populista csoport rendezvényén arról beszélt, hogy Németország amerikai megszállás alatt áll és ellenállásra szólította fel a hallgatóságot. Két évvel korábban Kool Savasszal közösen írt, homofóbnak ítélt dalszövege váltott ki felháborodást. Naidoo albumai Németországban sok milliós példányszámot értek el.

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét 2016 májusában rendezik Stockholmban.