FT: Brüsszel csapást mért Paksra

Brüsszel jelentős csapást mért a 12,5 milliárd euró értékű magyar nukleáris beruházásra - értékelte pénteken a Financial Times brit gazdasági, politikai napilap internetes kiadása azt, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzés mellőzése miatt a paksi bővítésben.

A honlapon közzétett tudósítás politikailag érzékenynek nevezi az ügyet, mert húsbavágó módon érinti a magyar miniszterelnök terveit, hogy szorosabb kapcsolatot építsen ki Moszkvával, miközben Brüsszel leszoktatná a tagállamokat az oroszenergia-függőségről.

A paksi atomerőmű. MTI Fotó: Máthé Zoltán



A lap emlékeztet, hogy a kötelezettségszegési eljárás legvégén Magyarország akár súlyos pénzbüntetéssel is kénytelen lehet szembenézni, amennyiben nem sikerül rendezni a vitát.

A tudósítás arról is beszámol, hogy a magyar hatóságok visszautasítják a vádakat, a Miniszterelnökség pedig azt mondta a lapnak: minden vonatkozó hazai, uniós és nemzetközi jogszabályt betartottak, valamint, hogy írásos garanciát kaptak a bizottság előző elnökétől, hogy az erőmű megépülhet a magyar-orosz államközi szerződés alapján.



A lap a levélből is idéz, amely szerint José Manuel Barrosónak nem volt elvi kifogása a megállapodás ellen az Euratom szerződés 103. cikke szerint, amely a tagállamok előzetes bejelentési kötelezettségét szabályozza. A lap azt írja ugyanakkor, hogy a levélben az is benne van, hogy más uniós jogszabályokat, a többi között a közbeszerzésre és az állami támogatásra vonatkozó előírásokat is be kell tartani.