Kovács László szerint kieshet az MSZP a parlamentből

A következő választáson kieshet a MSZP a parlamentből - mondta Kovács László korábbi pártelnök a Magyar Idők csütörtöki számában megjelent interjúban, úgy vélte, nem a fiatalítással, a teljesítmény hiányával van a baj a szocialistáknál.

"Olvasom a közvélemény-kutatási adatokat, 10 százalék alá ment az MSZP, lassan az MSZP parlamentbe jutása is kérdésessé vált" - fogalmazott a szocialista politikus, aki szerint a támogatottság csökkenésének egyik oka a pártban lévő idősebb szakemberek háttérbe szorítása.

Kovács László, az MSZP egykori elnöke, volt uniós biztos, volt külügyminiszter. MTI Fotó: Illyés Tibor

Kovács László, az MSZP egykori elnöke, volt uniós biztos, volt külügyminiszter. MTI Fotó: Illyés Tibor



Ha arra jó vagyok, hogy nemzetközi konferenciákon, Európát érintő kérdésekben állást foglaljak, nem esik jól, hogy a saját pártomban nélkülözik a tanácsaimat, pedig az MSZP-t többször is választási győzelemre segítettem - panaszolta a volt külügyminiszter, utalva arra, hogy 2012-ben Mesterházy Attila volt pártelnök azt kérte, az idősebbek álljanak egy kicsit hátrébb, engedjék előre a fiatalokat.

Véleménye szerint a tehetségnek, a felkészültségnek, a tapasztalatnak és a teljesítménynek kellene számítani a pártban, mert ezek nélkül nem lehet jól működtetni a szervezetet. A volt szocialista pártelnök azt is kiemelte, nagyon fontos, hogy a pártvezetés hitelessége, tisztessége megkérdőjelezhetetlen legyen, ne kerüljenek gyanús, zűrös ügyekbe és megalapozott gyanú se merüljön fel velük kapcsolatban.



A fiatalításról szólva Kovács László kiemelte: olyan emberek vannak vezető helyen a pártban, hogy a választópolgárok legtöbbje fel sem tudja sorolni, kik az elnökség tagjai, és azzal sincsenek tisztában, hogy a parlamenti képviselők milyen pozícióban vannak.