Elkészült a hárommilliomodik hathengeres motor a győri Audiban

Elkészült szerdán a hárommilliomodik hathengeres motor az Audi Hungaria Motor Kft.-ben, a háromszáztíz lóerős, TFSI EVO típusú motort a neckarsulmi gyárban egy Audi A7 modellbe építik be - tájékoztatta a győri székhelyű vállalat az MTI-t.

A közlemény idézi Herbert Steinert, az Audi Hungaria motorgyártásért felelős ügyvezető igazgatóját, aki szerint a hárommilliomodik hathengeres motorral mérföldkőhöz érkeztek a motorgyártásban.



A 3 millió gyártott motor együttesen mintegy 933 millió lóerő összteljesítménnyel rendelkezik, s amennyiben egymás mellé állítanák valamennyit, akkor a sor Győrtől egészen Észak-Afrikáig érne.

Győrben 1997-ben kezdődött a hathengeres motorok sorozatgyártása, kezdetben szíjhajtású technológiával, majd a generációváltást követően a vállalat áttért a lánchajtású technológiára. 2008 óta gyártják a legerősebb, 333 lóerős V6 TFSI motorokat.

A motorok legújabb generációját 2013 óta gyártják, jelenleg naponta 700 darab készül el belőle, sorozatgyártásán mintegy 650 munkatárs dolgozik a szerelde és a mechanikus megmunkálás területén. A gyártósorokról minden tizedik másodpercben gördül le egy erőforrás.

Az Audi győri telephelyén tavaly mintegy kétmillió motor készült, 453 ezer volt belőle hathengeres. A 2014-ben gyártott motorok 50 ezerrel haladták meg az azt megelőző évi mennyiséget, emellett több mint 135 ezer autót is gyártottak Győrben.
Az Audi Hungaria Motor Kft. az Audi- és Volkswagen-konszern központi motorszállítója.