Együttműködést kötött a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás

A megállapodás célja, hogy a szervezetek jobban megismerjék egymás alaptevékenységét, és rendkívüli helyzetekben képesek legyenek a hatékony együttműködésre.

Együttműködési megállapodást kötött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága - tájékoztatta az OKF helyettes szóvivője szerdán az MTI-t.

A megállapodás célja, hogy a szervezetek jobban megismerjék egymás alaptevékenységét, és rendkívüli helyzetekben képesek legyenek a hatékony együttműködésre. Ennek érdekében közös tűzoltási, műszaki mentési, veszélyhelyzeti kommunikációs gyakorlatokat, valamint bemutatókat tartanak, illetve folyamatos információcserét működtetnek - közölte Mukics Dániel.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága a többi között vállalta, hogy részt vesz a természeti és civilizációs katasztrófák következményeire való felkészülésben, a védekezésben és a kárelhárításban, lehetővé teszi a katasztrófavédelem számára a büntetés-végrehajtás egyes objektumainak igénybevételét, az ottani munkavégzést.



A katasztrófavédelem segíti a büntetés-végrehajtási szervek állományának katasztrófavédelmi felkészítését, szakmai segítséget nyújt az egyéni és kollektív védőeszközök beszerzéséhez és selejtezéséhez, szükség esetén előre egyeztetett módon munkaruházat-kiegészítő védőfelszerelést biztosít.

Ugyanakkor a katasztrófavédelem országos, illetve területi szervei szakmai tanácsadással és helyszíni szemle megtartásával is támogatják a büntetés-végrehajtási szerveknél a veszélyes anyagok tárolásának, elhelyezésének szakszerű, illetve szabályszerű kialakítását.

A katasztrófavédelem ugyanúgy biztosítja a büntetés-végrehajtás állománya számára a kezelésében lévő kiképzési központok használatba vételét - mondta Mukics Dániel.

A kontraktust Csóti András altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka és Tollár Tibor vezérőrnagy, a katasztrófavédelem megbízott főigazgatója látta el kézjegyével.