Úton az elszámolás: túl nagy összegre ne számítson

A bankoknak november 30-ig kell kiküldeniük azon korábbi devizahiteles ügyfeleik részére az elszámolási értesítőket, akik éltek a kedvezményes végtörlesztéssel. Túl sok visszajáró pénzzel nem érdemes kalkulálni.

A hitelintézeti törvény 2011 őszétől hatályos módosítása tette lehetővé a deviza, illetve devizaalapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéseknél a kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztést. A lehetőséggel csaknem 170 ezer szerződés esetében éltek az ügyfelek. Idén márciusban aztán egy hónap állt rendelkezésükre, hogy benyújtsák az elszámoláshoz szükséges kérelmüket a bankokhoz. Az egyéb módon lezárt kölcsönszerződésekkel ellentétben ugyanis nekik maguknak kellett kérniük ezt. A Magyar Nemzeti Bank már akkor figyelmeztetett, hogy a végtörlesztők ne számítsanak hatalmas visszajáró összegre. Nem véletlenül.

Illusztráció. MTI Fotó: Balázs Attila

Illusztráció. MTI Fotó: Balázs Attila



– Azok ugyanis, akik 2011 végén a kedvezményes végtörlesztés lehetőségén keresztül fizették vissza a hitelüket, vagy azt egy forinthitellel váltották ki, akkora árfolyamkedvezményt kaptak, amely a legtöbb adós esetén több, mint amire a mostani elszámolás keretében, a tisztességtelenül elvont költségek és árfolyamrés miatt számíthatnak. Az adósok csak egy kis része kivétel ez alól, főként azok, akik régebben és nagyobb összegű devizahitelt vettek fel, illetve akiknek a bank a végtörlesztés előtt gyakran emelte a kamatot, ami nem összekeverendő az árfolyam miatti törlesztőrészlet-emelkedéssel – magyarázta a hirado.hu-nak Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.



Valaki már meg is kapta 

Az általunk megkérdezett pénzintézetek adatai is ezt támasztják alá. E szerint a végtörlesztésben érintett ügyfelek mindössze 3-6 százaléka várhatja, hogy pluszpénzhez jut, a többieknek meg kell elégednie a már korábban igénybe vett kedvezménnyel. Az elszámolási értesítők november végi kiküldési határideje ellenére van olyan bank, amely már október közepén kiutalta az összeget a számlával rendelkező ügyfeleinek. Általánosabb, hogy aki visszatérítésben részesül, az értesítőlevél kézhezvétele után kérheti az összeg átutalását, vagy veheti fel azt a bankfiókban. Előbbi automatikusan is megtörténhet, attól függően, hogy van-e a banknál számlája. Szerettük volna tudni, hogy nagyságrendileg mennyi pénzre számíthatnak az ilyen ügyfelek, de a pénzintézetek banki titokra hivatkozva nem közöltek erre vonatkozó adatokat.

Visszafizetni nem kell

Egy törvény értelmében ugyanakkor, amennyiben a végtörlesztéskor igénybe vett kedvezmény összege magasabb a törvény szerint tisztességtelenül felszámított összegnél, nem keletkezik fogyasztói követelés. Vagyis visszafizetési kötelezettség semmilyen esetben sem terheli az ügyfeleket.

Nincs értelme számolgatni

Gergely Péter szerint nem érdemes magunknak kiszámolni, jogos volt-e az elszámolás, hisz otthon ez szinte lehetetlen, még a meglévő dokumentumokkal is. A jegybank egyébként is szorosan ellenőrzi a bankokat, és mindent megtesz azért, hogy pontos legyen az elszámolás. Akik nem elégedettek a jelenlegi törlesztőrészletükkel, vagy a mostani rekord alacsony kamatokon szeretnék azt 5-10 évre, vagy akár a teljes hátralévő futamidőre befixálni, azok átválthatják a kölcsönt, vagy akár átvihetik egy másik bankhoz is. Mielőtt azonban bárki is nyakába venné a várost, érdemes előtte internetes hitelkalkulátorral összehasonlítani a bankok versengő ajánlatait – húzta alá a hitelszakértő.