Januártól üzemel az állami mobilszolgáltató

Jövő év elejétől üzemszerű működésre áll át a mostani tesztüzemből az MVM NET Zrt. LTE450 technológiára épülő mobilhálózata - jelentette be Krénusz Kornél, a társaság vezérigazgatója kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató hozzátette: a tervek szerint novemberben a rendszerszállító Huaweitől érkezett 70 bázisállomás telepítése befejeződik, az év végéig további 185 bázisállomás érkezik, és akkorra a hálózat eléri a 70 százalékos lefedettséget. A teljes hálózati készültséget - a frekvenciahasználati szerződésben vállalt 95 százalékos területi lefedettséget - várhatóan 2016 márciusában éri el az állami szolgáltató.

Újságírói kérdésre elmondta: a hatóság két alkalommal - technológiai váltásból fakadó korábbi csúszások miatt - már megbírságolta az MVM NET-et, és mivel a projekt eredeti határideje 2015. december 31., kérdés, hogy a tavaszi befejezés miatt milyen szankcióval él a hatóság. Ugyancsak kérdésre válaszolva beszámolt arról is, hogy a 12,8 milliárd forintos projekt várhatóan 8,5 év alatt térül majd meg.

Krénusz Kornél kifejtette: az MVM NET Zrt., a generálkivitelező Antenna Hungária Zrt.-vel és a rendszerszállító Huawei Technologies Hungaryvel közösen Európa első olyan negyedik generációs, vagyis LTE hálózatát építi a 450 megahertzes frekvencián, amely úgynevezett MIMO technológiát használ. Ez a korábbi megoldásokhoz képest jobb adatforgalmat biztosít a hálózaton belül, a hagyományos LTE technológiához képest pedig kétszeres sávszélességet garantál.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert)

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert)



Az LTE450 mobilhálózat elsősorban közcélú feladatokat lát majd el, így közbiztonsági, elektronikus kormányzati, járási hivatalok elektronikus ügyintézési feladatainak ellátásában segít majd, konkrét megállapodásokat azonban nem említett a vezérigazgató. A társaságnak viszont nem célja a lakossági mobiltelefonálási szükségletek kielégítése - mondta a vezérigazgató.

A kormányzati célokkal összhangban a nemzeti tulajdonban lévő távközlési cég szolgálja majd ki a gépek közti kommunikációra (machine-to-machine, m2m) vonatkozó kormányzati igényeket - fűzte hozzá.

Zheng Weifeng, a Huawei vezérigazgatója rámutatott: a 450 megahertzes frekvencia tartomány egyik legnagyobb előnye, hogy a magasabb frekvencia tartományokhoz képest lényegesen kevesebb bázisállomással teszi lehetővé a teljes országos szolgáltatási lefedettséget, így alacsonyabb költséggel és rövidebb idő alatt telepíthető. Magyarországon összesen 350-400 bázisállomással működik majd a hálózat.

Kápolnai András, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy generálkivitelezőként a cég több területen, így a bázisállomások helyszíneként szolgáló tornyaival, mikrohullámú összeköttetések biztosításával, illetve a berendezések installálásával és üzembe helyezésével is részt vállal az LTE450 projektben.