Áder János és a parlamenti pártok is elítélték a terrorizmust

Határozottan elítéljük a terrorizmust, és megvetéssel fordulunk el az erőszak valamennyi megszállottjától - írta Áder János köztársasági elnök a Francois Hollande francia elnöknek szombaton küldött részvéttáviratában.

A magyar elnök azt írta, mély megrendüléssel értesült a merényletekről, amelyekben több mint százan életüket vesztették Párizsban, és az egész magyar nép nevében részvétét fejezte ki az ártatlan áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. "Osztozunk fájdalmukban, és szívből együtt érzünk az aljas támadások sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk" - olvasható a levélben.



Áder János közölte: "hiszünk abban, hogy az emberi értékek, békés európai civilizációnk védelmében együtt síkra szállva sikerül majd megfékeznünk azokat, akik csak a pusztítást hirdetik, és világszerte oly sok szenvedést okoznak." Hozzátette: lélekben valamennyien Francois Hollande-dal és a baráti Franciaország népével vagyunk, amely az értelmetlen és embertelen terror elleni harcát folytatva a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.

Orbán Viktor is kifejezte részvétét

Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgárának.  Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban - tudatta a miniszterelnök a péntek esti merényleteket követően.

Szijjártó Péter: Magyarország teljes mértékben együtt érez a francia néppel 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter részvéttáviratban biztosította Laurent Fabius francia külügyminisztert együttérzéséről a párizsi merényletekkel kapcsolatban.

"Mélyen megrázott a brutális terrortámadás Párizsban. Magyarország teljes mértékben együtt érez a francia néppel. Részvétünk az áldozatoknak és azok hozzátartozóinak." - írta Szijjártó Péter.

A Fidesz osztozik a francia nemzet fájdalmában 

A Fidesz mint magyar kormánypárt a magyar emberekkel együtt osztozik az áldozatok hozzátartozóinak és az egész francia nemzetnek a fájdalmában. Párizs gyásza és félelme ma minden európaié. A terror és a tömeges gyilkosságok nem maradhatnak következmények nélkül - áll közleményükben.



A KDNP őszinte együttérzését fejezi ki az elhunytak hozzátartozóinak 

A kisebbik kormánypárt szerit a véres események egyértelműen mutatják, hogy közös európai fellépés szükséges a terroristák megfékezésére. A KDNP csatlakozik a Tranzit közösség felhívásához, és szombat este 6 órakor gyertyagyújtással emlékezik meg az áldozatokról a budapesti Szent István-bazilikánál.

DK: megrendítő és felháborító a terrortámadás 

Szinte lehetetlen nem gyűlölettel válaszolni a gyűlöletre, de mégis meg kellene próbálni, hogy emberek maradjunk - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, az ellenzéki párt elnöke. Azt írta, 2015. november 13-ája Európa szeptember 11-éje lesz, szinte minden meg fog változni. "Csak rajtunk múlik, hogy az elkerülhetetlenül bekövetkező változások emberibbé, jobbá teszik-e Európát vagy mi is a gyűlölet martalékaivá válunk".

Gyurcsány Ferenc azt kérte, hogy a részvétnyilvánítók délután öt órától a budapesti francia nagykövetség előtt gyújtsanak gyertyát az áldozatok előtti tisztelgés jeleként és hajtsanak fejet az ártatlanul meggyilkoltak emléke előtt.

Jobbik: bekövetkezett az, amitől hónapok óta tartottunk 

Vona Gábor, a párt elnöke szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, bár még keveset tudni a merényletek konkrét hátteréről, a döbbenet és a gyász érzése után Európának több dolgot újra kell gondolnia.

MSZP: a világ polgárainak összefogására van szükség 

Az ellenzéki párt szerint a párizsi merénylethez hasonló "gaztettek" megelőzéséhez a világ polgárainak összefogására van szükség, a döntéshozóknak pedig politikai és vallási nézeteiktől függetlenül sürgősen cselekedniük kell, hogy megállíthassák a fanatikusokat, az őrült gyilkosokat.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben részvétét fejezte ki a párt az áldozatok hozzátartozóinak, a több száz sebesültnek pedig mielőbbi felépülést kívánt. Közölték továbbá, hogy a terrorizmus elleni küzdelem az Európai Unió közös feladata is, mindenki közös érdeke, és egyik tagállam sincs egyedül ebben a küzdelemben.

PM: nincsenek szavak a párizsi támadásra

Bármennyire is borzasztó, ami Párizsban történt, "nem adhatjuk át magunkat a gyűlöletnek és a félelemnek". Sem az Iszlám Állam, sem más terrorszervezet nem tántoríthat el attól, hogy higgyünk a békében, az egymásnak nyújtott segítségben - olvasható a Párbeszéd Magyarországért párt közleményében.

LMP: nem csak Franciaország problémájáról van szó 

Schiffer András, az LMP társelnöke az MTI-nek telefonon azt mondta, az első szó a döbbeneté, az együttérzésé. A párt már korábban is hangsúlyozta, hogy a belbiztonsági és terrorellenes együttműködést területén mélyebb uniós együttműködésre van szükség - tette hozzá.

Azt is közölte, hogy az elkövetők kilétével kapcsolatban egyelőre elhamarkodott lenne következtetéseket levonni, de az elmondható, hogy valami alapvetően megváltozott Európában az elmúlt tíz-tizenöt évben.

A Magyar Liberális Párt szerint mindenkit megtámadtak, aki hisz a szabadságban 

A párt elítéli a terroristák gyáva és aljas tettét, amely nem maradhat következmények nélkül. Elengedhetetlennek tartják mindazok méltó megbüntetését, akiknek bármilyen módon közük volt ehhez az aljas merénylethez, ártatlan emberek halálához.

A párizsi merénylet is rámutat arra, hogy a terrorizmus elleni küzdelem a szabad világ önvédelmének legfontosabb feladata, és a Párizsban történteknek meg kell sokszorozniuk az elszántságot, a határozottságot a terrorizmus és hátországa elleni következetes fellépésre. A párt emellett részvétéről és mély együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit, Franciaország népét.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint Európa békéje és egysége támadás alatt áll 

A terror ellen közös fellépés szükséges, a tetteknek következményei kell, hogy legyenek - hangsúlyozta a szervezet. Csatlakoznak a Tranzit közösség kezdeményezéséhez és ott lesznek a szombat este hat órakor a gyertyagyújtáson a Szent István-bazilikánál - tették hozzá.

Kövér László részvétét és szolidaritását fejezte ki

Elítélte a pénteki párizsi "borzalmas" merényleteket, és részvétét fejezte ki az áldozatoknak és hozzátartozóiknak Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

"Mély megdöbbenéssel értesültem a múlt éjjel Párizst sújtó borzalmas merényletekről. Felháborodásomat fejezem ki ezen újabb barbár tettek láttán, egyszersmind együttérzésemet tolmácsolom az áldozatoknak és hozzátartozóiknak, továbbá szolidaritásomat velük és a francia néppel e bennünket és a civilizációnkat sújtó újabb megpróbáltatásban" - írta Kövér László szombaton Gérard Larcher-nek, a francia szenátus elnökének és Claude Bartolone-nak, a francia nemzetgyűlés elnökének küldött üzenetében, amelynek szövegét az MTI-nek is eljuttatták.
"Az értelmetlen erőszak elleni harcban a baráti Franciaország mindig számíthat Magyarország szolidaritására és támogatására" - olvasható az Országgyűlés elnökének üzenetében.

Navracsics: Európa kiáll az értékei és a szabadság mellett 

Európa kiáll az értékei és a szabadság mellett - reagált szombaton a pénteki párizsi vérengzésre Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős magyar tagja.

A biztos rövid Twitter- üzenetében egyúttal részvétét fejezte ki az "atrocitások" áldozatai, hozzátartozóik és a francia nép számára.
A politikus a januári párizsi merényleteket követően kezdeményezte az oktatási ügyekért felelős uniós miniszterek rendkívüli tanácskozását, és annak felismerését szorgalmazta, hogy az oktatás uniós szinten nem csak a foglalkoztatás, a munkahelyteremtés és a gazdaság szempontjából értelmezhető, hanem a radikalizmus elleni leghatékonyabb ellenszer is egyben.



 Megemlékezés Budapesten

Részvétét fejezte ki a párizsi merényletekben megölt emberek hozzátartozóinak az LMP és az MSZP vezetése Budapesten, a Francia Nagykövetség Lendvay utcai épülete előtt szombat kora délután.  Az LMP rendezvényén nagyjából tizenöten vettek részt, köztük Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke, Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője, valamint Vida Attila, a párt országos elnökségének titkára. A megjelentek sorban egymás után fehér virágszálakat tűztek a nagykövetség kerítésére, majd néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra. Szél Bernadett a sajtónak elmondta: a gesztussal együttérzésüket és részvétüket kívánták kifejezni a családtagoknak. Hozzátette: Európa már soha nem lesz olyan hely, mint volt. A kontinenst meg kell védeni, de úgy, hogy közben "emberek tudjunk maradni az embertelenségben" - fogalmazott.

Az MSZP közvetlenül az LMP után, azonban attól függetlenül tartotta mintegy ötvenfős megemlékezését. A rendezvényen Tóbiás József, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője és Botka László, az MSZP választmányi elnöke, valamint az MSZP választmányának tagjai vettek részt. Megjelent többek között Kovács László volt külügyminiszter, Kunhalmi Ágnes budapesti pártelnök és Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő. A politikusok csendben gyertyákat és mécseseket gyújtottak a párizsi merényletek áldozataiért. Tóbiás József az esemény után azt mondta: szolidaritásukról biztosítják Franciaországot, amelyet szövetségesnek tekintenek. Véleménye szerint az elmúlt nyolc hónap azt bizonyította, hogy Európa gazdag, ugyanakkor lassú. Hozzátette: a kontinens számíthat az MSZP-re abban, hogy gyorsabbá váljon. Közös, hatékony cselekvésre van szükség, meg kell védeni az európai állampolgárokat - jelentette ki.

Főhajtással és gyertyagyújtással emlékeztek a párizsi merényletek áldozataira a Demokratikus Koalíció vezetői is késő délután a francia nagykövetségnél. A rendezvényen mintegy tizenöten vettek részt, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, jelenlegi pártelnök, Gréczy Zsolt szóvivő, továbbá Kerék-Bárczy Szabolcs és Vágó István DK-s politikusok. A megjelentek némán gyújtottak gyertyákat a párizsi merényletek áldozataiért. Gyurcsány Ferenc nem kívánt nyilatkozni az MTI-nek. "Mondtunk ma már eleget" - jegyezte meg.

A DK rendezvényétől függetlenül mintegy ötvenen álltak csendben a francia nagykövetség épülete előtt, ahol a kora délutánihoz képest még tovább erősítették a rendőri jelenlétet. A nagykövetség kerítésére virágokat gyertyákat, mécseseket helyeztek a megemlékezők.

Együttérzését fejezte ki a Mazsihisz

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nevében legmélyebb együttérzését fejezte ki a párizsi merényletek miatt a francia néppel Heisler András, a szervezet elnöke. Együttérzéséről biztosította a terrortámadások áldozatainak hozzátartozóit Frölich Róbert országos főrabbi is, az ugyancsak a Mazsihisz honlapján szombaton közzétett üzenetében, hangsúlyozva, hogy a terror igazolhatatlan és elfogadhatatlan.