Lázár megerősítette: ha kell, a magyar-román határon is lesz határzár

A kormány szükség esetén a magyar-román határon is kész és képes rövid időn belül műszaki határzárat létesíteni - erősítette meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Lázár János azt is megismételte, hogy Magyarország nem fogad visszatoloncolt bevándorlókat.

A tárcavezető azt mondta, ha Ausztria és Szlovénia is kerítést épít, van esély arra, hogy az illegális bevándorlók Szerbiából a magyar-román határ felé veszik az útjukat. A magyar kormánynak erre az esetre is van terve, amely alapján kész és képes megvédeni a határt - közölte, hangsúlyozva azonban, hogy csak végső esetben kezdik meg a kerítésépítést a magyar-román határszakaszon.



Lázár János azt is megismételte, hogy Magyarország nem fogad visszatoloncolt bevándorlókat. A Miniszterelnökség vezetője többször is hangsúlyozta: "mi nem a bevándorlás megszervezésében, hanem megállításában vagyunk érdekeltek".


Az Európai Bizottság ragaszkodott a külföldiek földvásárlásának biztosításához


A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint az Európai Bizottság (EB) ragaszkodott ahhoz, hogy a nem magyar állampolgárságú, helyben lakó földművesek is részt vehessenek a hétfőn induló földárveréseken. Lázár János csütörtökön Budapesten elmondta azt is, további 20 ezer hektár földet is árverésre bocsátanak.

A miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az MSZP és a Jobbik jelentette fel a magyar kormányt az EB-nél, amely konzultáció keretében jelezte, ragaszkodik ahhoz, hogy a külföldiek is vásárolhassanak földet, de a két ellenzéki párt feljelentését elutasítja.

Közölte azt is, hogy 10 milliárd forintnyi hiteligény érkezett be a Budapest Bankhoz, ezeket a pénzintézet jóvá is hagyta.Lázár János beszámolt arról is, hogy az új földtulajdonosoknak lehetőséget teremtenek arra, hogy rendszeresen felülvizsgálhassák a földbérleti díj mértékét, azt azonban a piaci viszonyoknál magasabb árban nem határozhatják meg.

Legyen ingyenes az útlevél a nagycsaládosok gyermekeinek! 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt javasolja, hogy a nagycsaládosok gyermekei ingyen kapják az útlevelet.
Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján az állami rezsicsökkentés újabb elemén kívül arról is beszámolt, hogy a kormány a jövő héten tárgyal a családtámogatás rendszeréről, a családi otthonteremtési kedvezményről, a nemzetgazdasági tárca pedig egy lakáspolitikai csomaggal is készül.

A tárcavezető kitért Orbán Viktor miniszterelnök e heti nyíregyházi látogatására is, emlékeztetve, hogy a Digitális Magyarország programot éppen Nyíregyházán "próbálják ki". Ezzel kapcsolatban óriási kérdésnek nevezte, hogy a szélessávú internethálózat kiépülésével az önkormányzat és az állam milyen szolgáltatásokat tud majd nyújtani a versenyképesség növelése érdekében.