A fővárosban lefújták a szmogriadót

Ugyanakkor ismételten életbe lépett a tájékoztatási fokozat.

Megszüntették a szmogriadó riasztási fokozatát, ezzel együtt feloldották a fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedési tilalmát a fővárosban hétfőn hajnalban. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint ugyanakkor ismételten életbe lépett a tájékoztatási fokozat.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt



A vasárnap délután kezdődött javulás nyomán Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje már egy mérőponton sem haladta meg a riasztási küszöbértéket, ugyanakkor még 6 mérőponton magasabb volt, mint a tájékoztatási küszöbérték.

A szmogriadó tájékoztatási, vagy riasztási fokozatát - a szálló por esetében - akkor kell elrendelni a fővárosban, ha 3 mérőállomáson az egy időben mért légszennyező anyag szintje, két egymást követő nap átlagában meghaladja a tájékoztatási, vagy riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható - emlékeztet a közlemény.



A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre - tette hozzá. A szakemberek azt ajánlják, hogy elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

Nem lépnek életbe a BKK tervezett járatsűrítései 

Korábbi tervek szerint a BKK sűrítette volna a metrókat, valamint hét-hét autóbusz- és villamosjáratot, valamint négy trolijáratot is gyakrabban közlekedtetett volna.