Józsefvárosban nem kell kommunális adót fizetni a bérlőknek

A VIII. kerületi önkormányzat biztosítja az adómentességet a józsefvárosi bérlőknek - közölte a józsefvárosi önkormányzat csütörtökön az MTI-vel.

"Székely László ombudsman indítványára a Kúria olyan döntést hozott, amelynek alapján egyes józsefvárosi bérlőknek jövő évtől adót kellene fizetniük. Az önkormányzat azonban ezzel nem értett egyet, ezért megoldást keresett, és továbbra is biztosítja az adómentességet" - áll a közleményben.

Mint írták, az önkormányzat rendeletében eredetileg minden bejelentett józsefvárosi lakásbérlő számára adómentességet biztosított a kommunális adó alól. Székely László ombudsman indítványára a Kúria viszont úgy döntött, hogy ez nem felel meg a hatályos jogszabályoknak.

A Kúria döntése hátrányosan érintette volna a józsefvárosi lakásbérlők egy részét, ugyanis annak alapján a 2016-os évre vonatkozóan már adót kellett volna fizetnie annak, aki nem magánszemélytől bérel lakást.



Az önkormányzat tiszteletben tartva a Kúria döntését megvizsgálta a jogi lehetőségeket, és megoldást talált arra, hogy ezeknek a bérlőknek se kelljen adót fizetniük a jövőben sem. A képviselő-testület csütörtöki döntésének értelmében 2016-tól sem kell egyetlen józsefvárosi lakásbérlőnek sem kommunális adót fizetnie - olvasható az önkormányzat közleményében.