Tehetséges fiatalokat mentorál a HÖOK

Tehetség-mentorprogramot indít a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a kiemelkedő képességű középiskolai tanulók elérésére és támogatására. A programba bekerülő fiatalok pályáját felsőoktatási tanulmányuk során tovább segítik - közölte Gulyás Tibor elnök.

A program a Nemzeti Tehetségprogram égisze alatt "A felsőoktatási intézményekben megvalósuló komplex tehetséggondozó programok támogatása" című pályázat keretében mintegy 8 millió forintból valósul meg. Az első fázisban négy regionális intézményben: a Debreceni Egyetemen, az Eszterházy Károly Főiskolán (Eger), a Pécsi Tudományegyetemen, valamint a Széchenyi István Egyetemen (Győr), illetve egy határon túli régióban, Kárpátalján kezdi meg működését a HÖOK Tehetség-mentorprogramja. A magyarországi intézményeket tudatosan az ország különböző részeiről választották, hogy eltérő regionális mintákat és specifikumokat tükrözzenek, hiszen ez kulcsfontosságú a program sikerességéhez - mutatott rá a HÖOK elnöke.



Kitért arra is: az első szakaszban csaknem félezer tehetséges fiatalt vonnak be a programba. Az érintettek háromnegyede még középiskolás, így őket orientációs órákkal is segítik. A megvalósulás során húsz szakember, és közel ugyanennyi oktató vállal szerepet a sikeres lebonyolításban - tájékoztatott a HÖOK elnöke.

A hallgatói vezető közölte: a napokban induló országos segítő hálózat vélhetően csökkenti azt a tendenciát, amelynek során számos tehetséges magyar fiatal a középiskolát követő továbbtanulás, pályaválasztás során elvész. A mentorok a jelenleg is jól működő gyakorlatok, organizmusok összefogásával és egységes struktúrába való illesztésével segítik megakadályozni a tehetséges hallgatók lemorzsolódását.

A program középpontjába azok a tehetséges fiatalok kerülnek, akiket már a középiskolában felfedeznek. Őket az oktatók és a kutatók mellett kortárs mentorok is segítik majd felsőoktatásba való bekerülésükkor a beilleszkedésben, valamint tehetségük kibontakoztatásában. A hálózat összekapcsolja a tehetséggondozás szereplőit, azaz a középiskolákat, a felsőoktatási intézményeket és azok tehetséggondozó programjait, az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát, a kari TDK-kat, valamint a szakkollégiumokat az elsőéves hallgatókkal.